Dodik: Prihvatam pomoć Srbije i EU da izbjegnemo referendum

Premijer Vučić ponovio je danas da je Dodika zamolio da preispita odluku o održavanju referenduma
2 komentar(a)
Milorad Dodik, Foto: Beta/AP
Milorad Dodik, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 30.07.2015. 06:40h

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u srijedu da želi da razgovara o vraćanju pravosuđa u ustavne okvire i da prihvata pomoć Srbije i Evrope kako referendum ne bi morao da bude održan.

Dodik je rekao da su Srpskoj oteli nadležnosti i nad njom izvršili nasilje, prenijela je Radio-televizija Republike Srpske.

Dodik je napomenuo da je razgovarao sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i smatra da Vučić "dobro razumije stvari".

"Mi želimo da pravosuđe vratimo u ustavne okvire. Neka nam Vučić pomogne i svi iz Evrope, ja prihvatam. Ako to uradimo do dana refereduma, onda referendum može da bude besmislen", rekao je Dodik, govoreći o Vučićevoj izjavi da je pitanje referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH za njega jedno od najtežih pitanja i da bi volio da Dodik još jednom razmisli o tome.

Predsjednik RS je objasnio da se sve radi sa ciljem i da je cilj referenduma da se pravosuđe vrati u ustavne okvire.

"Ako to možemo uraditi prije, ja bih bio veoma zadovoljan i zahvalan svima, pa i Vučiću", izjavio je Dodik novinarima u Prebilovcima.

On je napomenio da je javno pozvao američkog ambasadora u BiH Morin Kormak, koja je govorila da je to neustavno, da nađe član Ustava i Dejtona po kome pravosuđe, Sud i Tužilaštvo pripadaju BiH.

"Pozivam je opet da to učini. Želim da čujem šta ona zna o tome i da li je uspjela da pročita ili političke stavove saopštava na bazi ocjena lokalnih službenika Bošnjaka. Ako bilo ko, pa i priučeni pravnik, kaže da je ona u pravu sa stanovišta pozivanja na član Ustava i Dejtona, ja ću odustati od referenduma", rekao je Dodik.

Premijer Vučić ponovio je danas da je Dodika zamolio da preispita odluku o održavanju referenduma.

"To je za mene danas najteže pitanje, jer je moja obaveza da ne pokažem nikad dozu ni lične, ni političke, ni državne sujete, da uvijek čuvam odnose između Srbije i RS na najvišem nivou i neću više ni riječ o tome reći", rekao je Vučić na pitanje novinara da li je dobio Dodikovo pismo vlastima BiH, susjednih zemalja i predstavnicima medunarodne zajednice povodom referenduma i šta misli o tome.

Bonus video: