Hrvatska: Poništena presuda Sanaderu

Sud je, kako je prenio Index.hr, naveo kako se u ovoj odluci ne ispituje da li je bivši hrvatski premijer kriv za ratno profiterstvo i primanje mita za koje je pravosnažno osuđen, jer Ustavni sud za to nije nadležan
63 pregleda 1 komentar(a)
Ivo Sanader, Foto: Beta
Ivo Sanader, Foto: Beta
Ažurirano: 27.07.2015. 15:52h

Hrvatski Ustavni sud poništio je pravosnažnu presudu bivšem bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu za afere Hypo i Ina - Mol, kojom je on osuđen na zatvorsku kaznu od 10 godina i naložio novo suđenje, javili su danas hrvatski mediji.

Sud je, kako je prenio Index.hr, naveo kako se u ovoj odluci ne ispituje da li je bivši hrvatski premijer kriv za ratno profiterstvo i primanje mita za koje je pravosnažno osuđen, jer Ustavni sud za to nije nadležan.

Presude su ukinute jer Sanaderu nisu bile obezbijeđene garancije pravičnog sudenja i svi mehanizmi pravne zaštite predviđeni zakonom.

Index.hr dodaje da se predmet vraća na ponovni postupak Županijskom sudu u Zagrebu.

To, međutim, ne znači da će Sanader izaći iz istražnog zatvora, jer je on osim ovih slučajeva nepravosnažno osuđen i u slučaju Fimi media, podseća agencija Hina.

Odluka najvišeg sudskog tijela donijeta je po ustavnoj tužbi Sanaderovih advokata podnijetoj u julu prošle godine, a nakon što je Vrhovni sud potvrdio prvostepensku presudu, ali je jedinstvenu desetogodišnju kaznu zatvora smanjio na 8,5 godina.

U obrazloženju Ustavnog suda objavljenom na internet stranici te pravosudne institucije stoji, između ostalog, da ova odluka, kojom se ukidaju presude krivičnih sudova u slučajevima Hipo i INA-MOL ne smije se uzimati kao odokaz da je podnositelj bio žrtva političkog progona ili sudskog konformizma, kao što se neosnovano tvrdi u ustavnoj tužbi.

Prva nepravosnažna presuda Sanaderu u slučajevima Hipo i INA-MOL donijeta je 2012, a Uskok je tada zahtijevao da mu se kazna poveća na 15 godina zatvora.

Obrazlažući tu presudu sudija zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić opisao je Sanadera kao ratnog profitera, jer je od austrijske Hipo banke primio poviziju za kredit koji je Hrvatskoj odobren ratne 1995. ali i osobu koja je zbog zadovoljenja najnižih potreba izdala nacionalne interese, prepustivši upravljačka prava u INI mađarskom MOL-u.

A kada je donijeta pravosnažna presuda tadašnji predsjednik Ivo Josipović je rekao da ona može okarakterisati samo jednom riječju, a to je - veleizdaja.

Sanader se o presudi i izjavi Josipovića izjasnio otvorenim pismom iz zatvora poručivši da je osuđen bez dokaza, te da nije počinio veleizdaju kada je riječ o prepuštanju upravljačkih prava INE mađarskom MOL-u.

Nakon presuda u slučajevima Hipo i INA-MOL, Sanader je zajedno sa svojom bivšom strankom HDZ i nekoliko njenih funkcionera nepravosnažno osuđen za izvlačenje državnih para i punjenje stranačkih fondova preko agencije Fimi media.

Osim toga, sudi mu se za primanje mita u slučaju Planinska, a očekuje ga i suđenje zbog optužbi da je bivseg čelnika HEP-a Ivana Mravka podsticao da ispod tržišne cene prodaje struju Diokiju, koji je tada bio u vlasništvu Roberta Ježića, te šibenskom TLM-u i mostarskom Aluminiju.

Bonus video: