Ustavni sud ukinuo 10-godišnju robiju Sanaderu

Nisu poznati razlozi ukidanja, odnosno za koja je Sanaderova ustavna prava Ustavni sud zaključio da su mu bila prekršena tokom krivičnog postupka
58 pregleda 1 komentar(a)
Ivo Sanader, Foto: Beta/AP
Ivo Sanader, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 24.07.2015. 08:09h

Ustavni sud Hrvatske ukinuo je pravosnažnu presudu kojom je bivši hrvatski premijer Ivo Sanader osuđen na jedistvenu kaznu zatvora od 10 godina u slučajevima “Hypo” i Ina-MOL, objavio je danas portal zagrebačkog Jutarnjeg lista.

Pozivajući se nezvanične informacije iz dva izvora, od kojih je jedan iz Ustavnog suda, list navodi da je sjednica povodom ustavne tužbe nekadašnjeg premijera Hrvatske održana u utorak.

Nije poznato da li je ta odluka donijeta jednoglasno i koje će biti njene konkretne posljedice, piše zagrebački dnevnik i dodaje da je izvjesno da će suđenje Sanaderu u ovom predmetu biti ponovljeno.

Usvajanje ustavne tužbe, praktično znači da je pravosnažna presuda Sanaderu ukinuta, precizira se.

Nisu poznati razlozi ukidanja, odnosno za koja je Sanaderova ustavna prava Ustavni sud zaključio da su mu bila prekršena tokom krivičnog postupka.

Protiv Sanadera je u decembru 2011. podignuta optužnica koja ga je teretila da je za deset miliona eura mita s predsjednikom Uprave MOL-a Zoltom Hernadijem dogovorio izmjenu dioničarskog ugovora Ine i MOL-a po kojem je upravljačka prava u Ini predao MOL-u.

Ova je optužnica spojena s ranijom za ratno profiterstvo kojom je Sanader bio otužen da je kao zamjenik ministra spoljnih poslova tokom rata 90-ih godina od Hipo banke uzeo proviziju od 3,6 miliona kuna.

Sanader je za ta dva krivična djela osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 10 godina i nju je prošle godine potvrdio Vrhovni sud.

Bonus video: