"O NAMETNUTNIM ODLUKAMA VISOKOG PREDSTAVNIKA"

Republika Srpska ide na referendum, oštre reakcije OHR i Ambasade SAD

"Da li podržavate neustavno i nezakonito nametanje zakona od strane visokog predstavnika međunarodne zajednice, a posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske?"
77 pregleda 20 komentar(a)
Republika Srpska parlament, Foto: Banjalukain.com
Republika Srpska parlament, Foto: Banjalukain.com
Ažurirano: 16.07.2015. 08:27h

Poslanici Republike Srpske usvojili su odluku o raspisivanju referenduma o nametnutim odlukama visokog predstavnika, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Nakon dvodnevne burne rasprave o ovoj odluci, koju je inicirao predsjednik RS Milorad Dodik, glasalo je 45 poslanika, niko nije bio protiv, a 31 poslanik je bio suzdržan, dok su poslanici Koalicije "Domovina" u znak protivljenja napustili skupštinsku salu pre glasanja, javila je Fena.

Na osnovu Dodikovog predloga, referendumsko pitanje o kojem će se izjašnjavati građani glasi:

"Da li podržavate neustavno i nezakonito nametanje zakona od strane visokog predstavnika međunarodne zajednice, a posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske?".

Usvojen je i amandman Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS kojim se za dan održavanja referenduma utvrđuje prva nedjelja po isteku 50 dana od dana stupanja na snagu odluke o referendumu.

Odluka će, kako je predviđeno usvojenim amandmanom, stupiti na snagu osmog dana od objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

Međutim, da bi skupštinska odluka stupila na snagu, mora biti potvrđena i u Vijeću naroda RS, ali neće dobiti saglasnost Kluba Bošnjaka, navodi Fena.

Šef tog kluba Mujo Hadžiomerović potvrdio je toj agenciji da će bošnjački delegati pokrenuti pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na odluku o referendumu u RS o Sudu i Tužilaštvu BiH i ukazao da će bošnjački klub iskoristiti sva pravna sredstva da bi osporio odluku o referendumu jer, kako navodi, nanosi ogromnu štetu.

Tokom dvodnevne oštre skupštinske rasprave, opozicija u RS je isticala da ni oni nisu zadovoljni radom državnih pravosudnih institucija, ali da su protiv manipulacije građana referendumom što, kako tvrde, i ovaj put radi Dodik i vlast u RS.

S druge strane, Dodik uvjerava da Dejtonski sporazum i Ustav RS daju tom entitetu pravo da organizuje i sprovodi referendum na svojoj teritoriji, odbacujući kao neargumentovane tvrdnje pojedinih predstavnika međunarodne zajednice da RS nema pravo na ovakav potez.

Dodik odluku o referendumu naziva istorijskom, a opozicija smatra da ona vlastima RS služi kao sredstvo pritiska na međunarodne predstavnike u nastavku strukturalnog dijaloga te da referenduma ipak neće biti, kao što nije održan ni 2011. godine, zaključuje Fena.

Odluka o referendum uznemirila OHR i Ambasadu SAD

Odluka Narodne skupštine Republike Srpske o raspisivanju referendum o radu pravosudnih organa BiH naišla je sinoć na kritiku predstavnika stranih misija, diplomatskih predstavništava, federalnih političkih predsavnika i analitičara, koji smatraju da je to nasrtaj na suverenitet i integritet države.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Incko izjavio je da BiH klizi u sve dublju krizu nakon odluke parlamenta Srpske o raspisivanju referendum kojim se dovodi u pitanje rad pravosudnih organa BiH.

Incko smatra da se time osporavaju odluke državnog parlamenta ali Dejtonski sporazum.

U saopštenju Kancelarije visokog predstavnika EU u BiH, Incko je odluku parlamenta Srpske nazvao neodgovornom i izrazio žaljenje zbog njenog donošenja, istakavši da su njome prekoračena ovlašćenja entiteta.

Upozorio je da međunarodna zajednica i dalje ima na raspolaganju instrumente "nužne za očuvanje Dejtonskog sporazuma".

Ambasada SAD u Sarajevu je saopštila da je "alarmirana pravcem u kojem planirani referendum vodi Republiku Srpsku kao entitet, kao i prijetnjama koje on predstavlja za sigurnost, stabilnost i prosperitet BiH".

"Mi smo protiv ovog referenduma i bilo kojih priprema za njega jer predstavljaju kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i jer se plašimo posljedica koje će imati za građane u Republici Srpskoj i u cijeloj BiH".

U saopštenju se navodi da su angažovane relevantne sekcije Vlade SAD da bi se odlučilo o primjerenoj reakciji prema onima koji su odgovorni za ovu, kako kažu, političku provokaciju.

Ambasada SAD smatra da se iz ovog referendum ne može proizaći ništa dobro.

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc rekao je danas u Sarajevu da smatra da se odgovorni političari opredjeljuju za referendum samo ako je riječ o fundamentalnom pitanju.

On je kazao da je sa svojim sagovornicima razgovarao o raspravi u parlamentu Srpske i dodao da je za korišćenje ovog instrumenta potreban najviši nivo odgovornosti.

"Ako političari odlučuju da sprovedu referendum iz nekih taktičkih razloga, onda to može da dovede do fundamentalnih problema", naveo je Šulc, prenijeli su mediji u BiH.

Napomeno je da je u Švajcarskoj referendum pravilo, a u svim drugim zemljama izuzetak.

Potpredsjednik Demokratske fronte i zamjenik ministra odbrane BiH Emir Suljagić je, povodom odluke parlamenta Srpske da raspiše referendum o radu pravosuđa BiH, rekao da je predsjednik RS Milorad Dodik očigledno započeo proces za čije posljedice nije siguran da je spreman.