Hrvatska pozvala NATO članice na paradu povodom "Oluje", Dačić: To je antisrpski stav

U Glavnom stožeru oružanih snaga Hrvatske Večernjim novostima je rečeno da svakodnevno stižu prijave stranih zemalja za učešće na paradi, ali organizatori, za sada, ne žele da otkriju ko će sve doći u Zagreb
88 komentar(a)
Hrvatska, obilježavanje Oluje, Foto: Betaphoto/HINA
Hrvatska, obilježavanje Oluje, Foto: Betaphoto/HINA
Ažurirano: 14.07.2015. 09:31h

Hrvatska je svim članicama NATO-a uputila poziv da učestvuju u Zagrebu 4. avgusta na paradi povodom 20. godišnjice "Oluje".

Poziv su već prihvatile vojske Njemačke i Velike Britanije, pišu Večernje novosti.

List navodi i da se očekuje dolazak američkih borbenih aviona F-16 i helikoptera "crni soko", aviona iz sastava engleskog vazduhoplovstva, kao i borbenih iz Češke i Mađarske, koji bi trebalo da prelete preko Zagreba.

U Glavnom stožeru oružanih snaga Hrvatske tom listu je rečeno da svakodnevno stižu prijave stranih zemalja za učešće na paradi, ali organizatori, za sada, ne žele da otkriju ko će sve doći u Zagreb.

Na pitanje da li su pozivi upućeni vojskama zemalja u okruženju, pa i iz BIH, iz Zagreba nije dobijena ni potvrda ni demant.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je ranije da će Srbija s pažnjom pratiti koje će zemlje poslati vojsku na paradu u organizaciji Hrvatske povodom godišnjice "Oluje" i da će njihovo učešće smatrati antisrpskim stavom.

On je rekao da su Srbiji zamjerali što smo poslali vojsku na vojnu paradu u Moskvu, na obilježavanje pobjede nad fašizmom, a da su sada, na paradu koju Hrvatska organizuje povodom "Oluje" u kojoj je ubijeno više hiljada i projterano više stotina hiljada Srba, pozvane i vojske nekih drugih zemalja.

"Učešće njihovih vojski na paradi će imati veoma jasnu negativnu poruku prema Srbiji. Mi ćemo onda to smatrati antisrpskim stavom", naveo je šef srpske diplomatije.

Savjetnik predsjednika Srbije Ivan Mrkić rekao je da je Dačićeva izjava povodom eventualnog učešća stranih vojski na paradi koju priprema Zagreb, sasvim opravdana.

"Srbija će s pažnjom pratiti na koji način će naši susjedi, ali i ostale države, uzeti učešće u planiranim manifestacijama u Zagrebu i koje poruke će biti slane tom prilikom. Srbija i Hrvatska imaju potpuno drugačije viđenje 'Oluje', za nas je to simbol stradanja srpskog naroda", rekao je Mrkić.

Bonus video: