Britanski ambasador u UN negativno o reakcijama na tekst rezolucije o Srebrenici

Rajkroft je napisao da se slaže sa ocjenom da rezolucija Savjeta bezbjednosti mora da uvaži činjenicu da je u bosanskom ratu bilo nevinih "žrtava na svim stranama, uključujući Srebrenicu i okolne oblasti"
61 pregleda 6 komentar(a)
Savjet bezbjednosti UN, Foto: Reuters
Savjet bezbjednosti UN, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.07.2015. 14:12h

Ambasador Velike Britanije u UN Metju Rajkroft (Matthew Rycroft) ocijenio je danas da političke reakcije na predlog rezolucije o Srebrenici "jasno pokazuju da nije učinjeno dovoljno da se napravi stvarni iskorak u pravcu pomirenja, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u širem regionu".

"To je izvor zabrinutosti za Savjet bezbjednosti", naveo je Rajkroft u pismu koje je danas uputio predsjedavajućem Predsedništva Bosne i Hercegovine Mladenu Ivaniću.

Rajkroft je napisao da se slaže sa ocjenom da rezolucija Savjeta bezbjednosti mora da uvaži činjenicu da je u bosanskom ratu bilo nevinih "žrtava na svim stranama, uključujući Srebrenicu i okolne oblasti."

Takođe je podsjetio da je, kao reakcija na prethodno Ivanićevo pismo njemu, tekst britanskog predloga rezolucije o Srebrenici dodatno izmijenjen.

"Sa ranama iz prošlosti mora se uhvatiti u koštac, podrškom žrtvama i izvođenjem počinilaca zločina, ko god da su oni, pred lice pravde", napisao je Rajkroft u odgovoru na pismo koje mu je prethodno uputio Ivanić.

Prema njegovoj ocjeni, "proces pomirenja mora biti kompletiran, kako bi svi narodi Bosne i Hercegovine mogli da se okrenu budućnosti, samouvereno i sa nadom."

"To su oduvijek bile naše namjere, ali, kao odgovor na vaše pismo, unijeli smo neke dodatne izmjene u tekst kako bi to učinili još jasnijim", napisao je britanski ambasador.

Rajkroft je, međutim, ocijenio da se "istinsko pomirenje ne može graditi na neodlučnosti ili na odbijanju prihvatanja poteza iz prošlosti i suočavanja sa njima", i poručio Ivaniču da su i "međunarodni i domaći sudovi" potvrdili da se zločin u Srebrenici podvodi pod definiciju genocida na osnovu Konvencije o prevenciji i kažnjavanju zločina genocida iz 1948. godine.

"To nije politički stav. To je pravna činjenica", saopštio je Rajkroft i ocijenio da skorašnja javna poricanja "ne samo primenjivosti termina genocid već i činjenica u vezi s brojem ubijenih" u Srebrenici predstavljaju "političku retoriku".

Prema njegovim riječima, takva retorika je "neukusna, destabilizujuća i duboko bolna po žrtve".

"Nažalost", ocijenio je Rajkroft, "političke reakcije na ovu rezoluciju jasno pokazuju da nije učinjeno dovoljno kako bi se napravio stvarni iskorak u pravcu pomirenja, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u širem regionu. To je izvor zabrinutosti za Savjet bezbjednosti".

Kako je Rajkroft naveo, genocid je zločin, a oni koji su ga počinili treba da budu kažnjeni, i da nije "antisrpski" reći to, "kao što neki tvrde".

"Mi ovaj zločin ne povezujemo sa srpskim narodom, i vjerujemo da ni drugi to ne treba da rade", napisao je Rajkroft i dodao: "Ostajemo privrženi sastavljanju rezolucije koja će biti izbalansirana i dalekovida".