Bez izjašnjavanja o rezoluciji o Srebrenici

Bećirović je kritikovao predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsjedavajućeg Predsedništva BiH Mladena Ivanića koji su tražili od SB da se o toj rezoluciji ne raspravlja
0 komentar(a)
srebrenica, potocari, Foto: Reuters
srebrenica, potocari, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.06.2015. 11:09h

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odbio je danas predlog poslanika Socijaldemokratske partije Denisa Bećirovića da se izjasni o britanskoj rezoluciji o Srebrenici, koju bi trebalo da razmatra Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Bećirović je na taj način zatražio od poslanika da iskažu razumijevanje prema Velikoj Britaniji, koja priprema rezoluciju za osudu genocida u Srebrenici.

Za predlog su glasala 22 poslanika, 11 ih je bilo protiv, dok su četiri bila suzdržana i bez dovoljne entitetske većine iz Republike Srpske predlog je upućen Kolegijumu Doma na usaglašavanje.

Bećirović je kritikovao predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsjedavajućeg Predsedništva BiH Mladena Ivanića koji su tražili od SB da se o toj rezoluciji ne raspravlja, prenosi agencija Fena.

Bećirović je predložio da Predstavnički dom ocijeni da priznanje o genocidu predstavlja temelj pomirenja u BiH, ali i u regionu, kao i da oni koji budu za današnje zaključke, to i potpišu i pošalju u UN i svima koje čine napore da se rezolucija usvoji.

Poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Nikola Špirić je mišljenja da ne treba ovakvim predlozima narušavati dobrosusjedske odnose, ocjenjujući da rasprave ove vrste neće doprinijeti napretku stanovništva i da "uzavrelu situaciju treba smirivati, a ne podgrevati".