PRISUSTVOVALI NIKOLIĆ I DODIK

Otkriven spomenik Gavrilu Principu u Beogradu

"Gavrilo Princip je bio heroj, simbol oslobodilačkih ideja, tiranoubica, nosilac ideja oslobođenja ropstva koje je kružilo Evropom, drugi neka misle šta god hoće", naveo je Nikolić
96 pregleda 39 komentar(a)
Gavrilo Princip, Foto: Betaphoto
Gavrilo Princip, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 14.02.2019. 15:50h

Spomenik Gavrilu Principu svečano je otkriven večeras u Finansijskom parku u Beogradu.

Na prvoj bočnoj strani spomenika ispisane su riječi pjesme "Al' pravo je rekao pre Žerajić, soko sivi: Ko hoće da živi nek' mre, ko hoće da mre nek' živi!", a na drugoj "Blago tome ko dovijek živi imao se rašta i roditi".

"Gavrilo Princip je bio heroj, simbol oslobodilačkih ideja, tiranoubica, nosilac ideja oslobođenja ropstva koje je kružilo Evropom, drugi neka misle šta god hoće. Kosovo je Srbija, drugi neka pritiskaju svoj narod u svojoj državi da se odrekne svoje teritorije pošto samo na to imaju pravo. Srbija ni danas ne brani Principa i njegove drugove, prije će biti da oni brane Srbiju", naveo je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić na otkrivanju spomenika.

Kako je rekao, Gavrilo Princip nije do sada imao spomenik u Srbiji, što nije slučajno.

"Ništa nije slučajno, čekalo se da o tome odlučuju oni koji žive i po njegovim principima slobode, nezavisnosti i zajedništva", rekao je Nikolić.

Prema njegovim riječima, Srbija je i tada za vrijeme Gavrila Principa, kao i danas, kao i uvijek bila protiv rata i čim se saznalo za događaj, ubistvo austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferinanda u Sarajevu 28. juna 1914, u Srbiji se prekinulo svako slavlje, ne samo po naredbi vlasti, već i po volji stanovništva.

"Ako je Vinston Čerčil u knjizi Nepoznati rat napisao da je Princip umro u zatvoru, a spomenik koji su njegovi sunarodnici podigli slavi njegov i njihov zločin, onda ne čudi i predlog rezolucije o Srebrenici kojom bi od danas simbol zločina i genocida bila samo Srebrenica. Pa, dobro, neka vrijeđaju nas Srbe, može im se, ali ne dam da vrijeđaju poklone i maljem ubijene Srbe u Jasenovcu, Starom Gradištu, strijeljane u Kraljevu i Kragujevcu", naveo je predsjednik.

On je istakao da je najlakše za sve okriviti Srbiju i Srbe i dodao da samo veliki i moćni "prave probleme".

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da spomenik Princip predstavlja simbol slobode i borbe za slobodu.

"Ovaj spomenik je simbol slobode, borbe za našu slobodu", naveo je Dodik.

On je ocijenio da su "Britanci vremenom, kroz istoriju uvijek bili na strani protiv Srba" i upitao zašto je teško reći da je Srebrenica od 1991. do 1995. godine bila kontinuirano mjesto zločina.

Svečanom otkrivanju spomenika prisustvovali su ministri u Vladi Srbije Nikola Selaković, Aleksandar Vulin, Aleksandar Antić, Kori Udovički, Željko Sertić, Zlatibor Lončar, Snežana Bogosavljević Bošković, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predsjednica Narodne skupštine Maja Gojković, a nastupio je hor "Obilić".

Gavrilo Princip je 28. juna 1914. u Sarajevu ubio austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda, što je bio neposredan povod za početak Prvog svjetskog rata. Spomenik koji je danas otkriven u Beogradu, Republici Srbiji poklonila je Republika Srpska.