BiH velike probleme mora da rješava bez MMF-a

"Znali smo već u prvoj misiji da MMF ima mnogo uslova i da ih nećemo moći lako da ih ispunimo, tako da nismo sjedjeli skrštenih ruku. Ali, sada je jasno da ćemo velike probleme morati da riješimo bez MMF-a", rekla je Milićević
0 komentar(a)
MMF, Foto: Reuters
MMF, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.06.2015. 08:47h

Bosna i Hercegovina više ne može da računa na novac Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), zbog čega će vlasti morati da traže alternative.

“BiH će morati i da smanjuje troškove i određene kapitalne transfere”, izjavila je federalna ministarka finansija, Jelka Milićević.

"Znali smo već u prvoj misiji da MMF ima mnogo uslova i da ih nećemo moći lako da ih ispunimo, tako da nismo sjedjeli skrštenih ruku. Ali, sada je jasno da ćemo velike probleme morati da riješimo bez MMF-a", rekla je Milićević za Dnevni avaz.

Prema njenim riječima, rebalans federalnog budžeta ići će u pravcu smanjenja troškova, odnosno transfera i kapitalnih transfera, a vlast mora energičnije da krene u reforme i rezove, prije svega u reformu javne uprave, kao i zakona o radu.

"Moraćemo drugačije da postavimo fiskalnu stabilnost i reformu javne uprave ako mislimo sebi dobro. Sami sebi ćemo morati da odredimo te termine, ako želimo da preživimo", upozorila je ministarka.

Potvrdila je da će, najvjerovatnije, biti odložena isplata podsticaja privredi, kao i stvaranje povoljnijih preduslova za stabilnije punjenje budžeta.

"U ovom trenutku mi nismo ozbiljni partneri MMF-a u smislu reformi za koje oni vide da su nam neophodne", kaže Milićevićeva.

Deficit u Federaciji BiH iznosi 646 miliona konvertibilnih maraka (KM), odnosno, oko 330 miliona eura.

Bonus video: