Makedonski sveštenik: Anatema za one koji ne prekinu da se bave jogom

Joga je apsolutno nespojiva sa pravoslavnom hrišćanskom vjerom i nije joj mjesto u životu hrišćana, saopštile su pravoslavne crkve povodom proglašenja Svjetskog dana joge koji će se prema odluci UN obilježavati svake godine 21. juna
60 pregleda 3 komentar(a)
joga, Foto: Shutterstock
joga, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.06.2015. 16:05h

Mitropolit bregalnički Ilarion, kanonski nepriznate Makedonske pravoslavne crkve, tvrdi da joga, koja se nameće kao moderan način za smirivanje poslije stresnog dana ili trudnicama za lakši porođaj, zapravo predstavlja odricanje od svete pravoslavne vjere i od Hrista, objavili su makedonski mediji.

Ilarion je svima koji vježbaju ili su vježbali jogu, možda iz neznanja, preporučio da prekinu, da se pokaju i ispovijede, a na sve one koji, kako se navodi, to ne žele bacio je anatemu, prenosi RTS.

Pravoslavne crkve se slažu da bi za izbjegavanje atmosfere vjerskog sinkretizma, pravoslavna pastva trebalo da izbjegava jogu zbog toga što predstavlja fundamentalno učenje hindu religije, a ne samo neku vrstu fitnesa.

Joga je apsolutno nespojiva sa pravoslavnom hrišćanskom vjerom i nije joj mjesto u životu hrišćana, saopštile su pravoslavne crkve povodom proglašenja Svjetskog dana joge koji će se prema odluci UN obilježavati svake godine 21. juna.

Pravoslavna crkva je na sastanku Svetog sinoda u Grčkoj pozvala čitav pravoslavni svijet da izbjegne stvaranje atmosfere religioznog sinkretizma.

Pod motom "Joga vježbe i tehnike u prevladavanju napetosti i stresa" u Gradskom parku u Skoplju prije tri dana je obilježen Međunarodni dan joge.

Organizatori manifestacije su bili fondacija "Umijeće življenja Makedonije" i indijske ambasade u Bugarskoj.

Generalna skupština UN je prošle godine proglasila za međunarodni dan joge 21. jun rezolucijom koju je podržalo 177 zemalja.

Bonus video: