Kubanska vakcina protiv raka pluća uskoro u Srbiji

“Tokom jula, a najkasnije u avgustu, biće završeni svi tehnički detalji vezani za uvoz kubanske vakcine protiv raka pluća, s kojom bi, u istom paketu, u Srbiju najverovatnije tokom jeseni, trebalo da stigne i lijek protiv dijabetskog stopala”, navode beogradski mediji
69 pregleda 2 komentar(a)
vakcina, Foto: Shutterstock
vakcina, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.06.2015. 10:00h

Kubanska vakcina protiv raka pluća biće uvezena u Srbiju najkasnije u avgustu, a, kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja te države, tokom jeseni trebalo bi da stigne lijek protiv dijabetskog stopala.

Kako prenose beogradski mediji, taj plan napravljen je s predstavnicima Instituta za molekularnu imunologiju CIMAB u Havani.

Ugovoren je, kako se navodi, uvoz dva kubanska lijeka - "cimavaks-EGF" protiv raka pluća i "heberprot-p" za terapiju dijabetskog stopala.

“Tokom jula, a najkasnije u avgustu, biće završeni svi tehnički detalji vezani za uvoz kubanske vakcine protiv raka pluća, s kojom bi, u istom paketu, u Srbiju najverovatnije tokom jeseni, trebalo da stigne i lijek protiv dijabetskog stopala”, navode beogradski mediji.

Trebalo bi da se, tokom ljeta, precizira i da li će se ti lijekovi uvrstiti na takozvanu pozitivnu listu “D” i uvoziti kao neregistrovani preparati , što se u praksi već radi za više medikamenata koji su po ocjeni neophodni u terapiji.

Druga mogućnost je, kako se navodi, da se potpisivanjem međudržavnog sporazuma između Srbije i Kube uredi pitanje uvoza lijekova tako da se na Kubi automatski priznaje srpski, a u Srbiji kubanski GMP, odnosno standard dobre proizvođačke prakse.

Bonus video: