Hrvatska: Optužnica protiv bivšeg ministra

"Uskok je predložio oduzimanje imovinske koristi svima koji su protivpravnim aktivnostima stekli bilo kakvu korist", kazao je portparol zagrebačkog Županijskog suda
0 komentar(a)
Božidar Kalmeta, Foto: Betaphoto/HINA
Božidar Kalmeta, Foto: Betaphoto/HINA
Ažurirano: 05.06.2015. 15:52h

Bivši ministar i dugogodišnji HDZ-ov gradonačelnik Zadra, Božidar Kalmeta, danas je poslije duge istrage optužen da je sa saradnicima podelio preko 2,8 miliona eura, što je on demantovao.

Kalmeta je u medijskim istupima odbacio sve tvrdnje hrvatskog državnog tužilaštva (Uskok), ističući da nije vjerovao da će doći do podizanja optužnice, jer, kako je naveo "nije ni za šta kriv" i ne planira da podnese ostavku, prenosi Hina.

Kalmeta je u vladama Iva Sanadera i Jadranke Kosor obavljao dužnost ministra mora, turizma, saobraćaja i razvoja.

Uskok je protiv njega podigao optužnicu kojom ga tereti da je povezao ljude iz svog ministarstva, Hrvatskih cesta i Hrvatskih autocesta radi izvlačenja višemilionskih iznosa iz tih državnih kompanija.

"Moj advokat i ja idemo u pravnu bitku do kraja. Naravno, to nije ugodno, ali ne opterećujem se previše jer znam da nisam kriv", kazao je Kalmeta.

Na novinarsko pitanje misli li da će podizanje optužnice protiv njega naštetiti ugledu HDZ-a i predsjedniku stranke Tomislavu Karamarku, Kalmeta je rekao da je svjestan toga da je izborna godina, a ostavku ne želi da da jer bi to značilo da priznaje krivicu.

On smatra i da će politički protivnici iskoristiti podizanje optužnice protiv njega.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je povodom podizanja optužnice protiv Kalmete da pravosuđe radi svoj posao, a da je svako nevin dok se ne dokaže suprotno.

HDZ nije želio da komentariše optužnicu protiv svog visokog funkcionera, ali nezvanično iz te stranke, takođe, poručuju da niko nije kriv dok mu se to ne dokaže pravosnažnom sudskom presudom.

Portparol zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić pojasnio je da je Uskok optužnicom obuhvatio ukupno 13 osoba zbog više krivičnih djela, prvenstveno zbog udruživanju u činjenju krivičnih djela i davanja i primanja mita.

"Uskok je predložio oduzimanje imovinske koristi svima koji su protivpravnim aktivnostima stekli bilo kakvu korist", kazao je Devčić.

Iako je zasad teško govoriti o količini novca koji se okrenuo u tom korupcijskom slučaju, razmjere se mogu naslutiti iz podataka o višemilionskim sumama koji se pominju pri gradnji pojedinih dionica autoputeva pri čemu su osumnjičeni izvlačili novac na ime vantroškovnih radova.

Direktori firmi koje su gradile te puteve su uvećavali svoje račune ili naplaćivali neobavljene poslove, a potom novac izvlačili preko pojedinih preduzeća. Jedna od njih bila je i firma Remorker, a po njoj je i nazvana ova afera.

Uz Kalmetu, četvoricu njegovih saradnika s kojima je navodno dijelio novac i vlasnika firme Remorker, Uskok je optužio i direkotre nekoliko građevinskih preduzeća i čelnike u Hrvatskim putevima i autoputevima.

Bonus video: