Kosovo: Regrutovanje za Islamsku državu i Al Nusru preko interneta

Makoli je rekao da se internet ne upotrebljava samo za regrutaciju, već i za širenje propagande i sakupljanje novca, kao i da internet pruža terorističkim organizacijama velike mogućnosti
72 pregleda 5 komentar(a)
ISIL, džihadista, Foto: Shutterstock
ISIL, džihadista, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.06.2015. 18:51h

Osobe povezane sa organizacijama koje su međunarodno priznate kao terorističke upotrebljavaju internet i društvene mreže kako bi regrutovali mlade sa Kosova, a direktor Odjeljenja za antiterorizam pri kosovskoj policiji Fatos Makoli kaže da te osobe biraju pojedince na osnovu njihovih profila, a onda počnu komunikaciju sa njima.

Makoli je za Radio Slobodna Evropa rekao da se internet ne upotrebljava samo za regrutaciju, već i za širenje propagande i sakupljanje novca, kao i da internet pruža terorističkim organizacijama velike mogućnosti.

Kako je naveo, one kreiraju mreže za regrutovanje "online", i tako biraju pojedince na osnovu profila, potom pređu na ostale stranice za takozvano ćaskanje.

"To su zatvoreni forumi gdje oni nastavljaju komunikaciju. Imali smo slučajeve da su ljudi putem interneta odlučili da odu u Siriju, uključujući i dvije djevojčice iz Vitine. One su bile u kontaktu sa nekim iz Sirije i potom odlučile da krenu", rekao je Makoli.

Kako prenosi taj radio, u policiji navode da koriste nekoliko metoda kako bi se pratile aktivnosti na internetu, a za problematične stranice uglavnom se obraćaju kompanijama koje su autori tih stranica sa zahtjevom da ih zatvore, ali to zavisi od samih kompanija.

Navodi i da je više od 40 građana Kosova poginulo u borbama u Siriji i Iraku, ratujući na strani Al-Nusre i Islamske države, a na osnovu podataka policije, oko 250 Albanaca sa Kosova učestvovalo u ratištima na Bliskom Istoku.

Radio Slododna Evropa navodi da je danas na Kosovu general Džon Alen (John Allen), specijalni izaslanik američkog predsjednika za globalnu koaliciju u borbi protiv Islamske države, koji će poslije Kosova, posjetiti Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku.

General Alen je, podsjeća taj radio, prije dolaska u region prisustvovao forumu o odnosima SAD-a i islamskog svijeta u Dohi, gde je izjavio da je militantna grupa imala globalni uticaj i da može prouzrokovati haos ukoliko se ne spriječi.

Bonus video: