UOČI POSJETE SARAJEVU

REKOM moli papu Franja za podršku

U pismu papi navodi se da tu inicijativu dijelom podržavaju političari i neke važne institucije Evropske unije i UN, a crkve i religijske zajednice samo deklarativno i nemaju dovoljno senzibiliteta za ta izuzetno važna pitanja u regionu
0 komentar(a)
papa Franjo, Foto: Reuters
papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.06.2015. 14:12h

Koalicija za REKOM, koja ima više od 2.000 članica sa prostora bivše Jugoslavije, zamolila je papu Franja da tokom posjete Sarajevu (BiH) 6. juna podrži osnivanje Regionalne komisije koja će ustanoviti činjenice o ratnim zločinima počinjenim tokom ratova na teritoriji nekadašnje SFRJ (REKOM), saopštila je danas ta koalicija.

U pismu papi navodi se da tu inicijativu dijelom podržavaju političari i neke važne institucije Evropske unije i UN, a crkve i religijske zajednice samo deklarativno i nemaju dovoljno senzibiliteta za ta izuzetno važna pitanja u regionu.

"Zato vas molimo da se založite za ovu plemenitu ideju i date nam ruku podrške s kojom ćemo biti sigurniji u zalaganju za ostvarenje ovog zadatka", navela je Koalicija.

Kako se dodaje, papa kao vjerski autoritet kome je stalo do mira u svijetu, najbolje možete razumjeti koliko je važno žaliti žrtve druge zajednice.

"Podržite nas, i pozovite vjernike i nevjernike, političare, i sve građane/ke Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja da stanu uz ljude koji su patili", dodala je Koalicija.

REKOM bi trebalo da bude međudržavna komisija koju osnivaju države nastale na teritoriji bivše SFRJ.

To vansudsko tijelo treba da istražuje navode o svim ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava u vezi sa ratom, poimenično popiše sve ratne žrtve, kao i žrtve krivičnih djela u vezi sa ratom, prikupi podatke o logorima i drugim mjestima prisilnog zatvaranja.

Inicijativu za osnivanje REKOM do kraja 2014. godine potpisom je podržalo više od 580.000 ljudi iz cijele bivše Jugoslavije.