Srbija prihvata sugestije SAD povodom gasa: Smanjićemo zavisnost od Rusije

SAD ohrabruju Balkan i države iz drugih regiona da krenu sa transjadranskim gasovodom, kojim bi azerbejdžanski gas od Kaspijskog mora stizao do Italije, umjesto da se uzdaju u projekat kojim bi se ruski gas dostavljao preko Turske
88 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: BETA Photo
Aleksandar Vučić, Foto: BETA Photo
Ažurirano: 29.05.2015. 05:35h

U političkom zaokretu, srpski premijer Aleksandar Vučić kazao je da će njegova zemlja prihvatiti pozive Sjedinjenih Država da smanji zavisnost od ruskog gasa tako što će se pridružiti gasovodu koji podržavaju SAD, a kojim će gas stizati u Evropu preko Azerbejdžana. „Povodom energetske bezbjednosti spremni smo da koristimo gas iz više izvora gasa za Srbiju, što je takođe veoma važno i za naše američke prijatelje“, kazao je Vučić u intervjuu za agenciju AP.

SAD ohrabruju Balkan i države iz drugih regiona da krenu sa transjadranskim gasovodom, kojim bi azerbejdžanski gas od Kaspijskog mora stizao do Italije, umjesto da se uzdaju u projekat kojim bi se ruski gas dostavljao preko Turske.

Zapad optužuje Rusiju da koristi gas kao instrument za jačanje svog političkog uticaja u zemljama poput Srbije. Srbija je već izrazila interesovanje za gasovod nazvan Turski tok, koji podržava Moskva.

Podrška alternativnom gasovodu koji podržava Moskva predstavlja veliku promjenu srpske politike.

Rusija je prošle godine, usljed krize sa Zapadom zbog Ukrajine, odustala od planova za gasovod Južni tok koji je trebalo da prođe kroz Srbiju. Srbija je odbila da se pridruži zapadnim sankcijama protiv

Rusije, a pojedini zapadni zvaničnici su pozvali Srbiju da se odluči na koju će stranu - bliže Rusiji ili EU.

„Ne radi se o balansiranju, naš strateški cilj je EU i veoma smo odlučni na tom putu“, kazao je Vučić za AP.

"Da, sa druge strane, željeli bismo da sačuvamo dobre odnose sa Rusijom. Šta ima loše u tome.

Ne stajemo ni na čiju stranu. Naš izbor je put ka EU, naš izbor je interes Srbije. Rekao sam to i pred Vladimirom Putinom na konferenciji za novinare, veoma javno, veoma otvoreno. Znate li još nekoga ko je to rekao otvoreno kao što sam to ja učinio pred Vladimirom Putinom“.

Srpski premijer je takođe dodao da su dobri odnosi sa Vašingtonom veoma važni za put Srbije ka EU.

„Vašington je naravno veoma važan i nadamo se da će podržati naše ambicije prema EU i da će takođe podržati naše ekonomske reforme, što je veoma važno za našu zemlju“, kazao je Vučić koji početkom juna putuje za Vašington gdje će razgovarati sa visokim američki zvaničnicima.

Makedonija bi mogla ugroziti Turski tok

Šanse za realizaciju projekta gasovoda Turski tok postaju sve manje realne nakon što je saopšteno da će Makedonija učestvovati u gasovodu tek kada se o projektu dogovore Rusija i EU, objavio je juče moskovski „Komersant“.

List navodi da Turski tok, u sadašnjem vidu ne može da zaobiđe Makedoniju, a Makedonija za to mora da ima odobrenje EU i podsjeća na izjavu makedonskog premijera Nikole Gruevskog da će Makedonija učestvovati u gasovodu Turski tok tek kada se o projektu dogovore Rusija i EU.

„Mala zemlja, čije mišljenje o gasovodu do sada nikoga nije zanimalo, može da odigra istu ulogu kao i Bugarska za Južni tok. Upravo je zamrzavanje izgradnje bila posljednja kap koja je imala za posljedicu odustajanje od projekta“, piše Komersant.

Bonus video: