Branitelji napuštaju Markov trg poslije obećanja Milanovića

Kitarovićeva je rekla kako je njen savjetnik za branitelje Ante Deur stalno izvještava o protestu branitelja i da je Deura poslala među demonstrante kako bi saznala šta se događa "na licu mjesta", kao i kako on pokušava da posreduje u smirivanju stanja
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.05.2015. 19:31h

Ratni veterani i invalidi počeli su danas poslijepodne da napuštaju Markov trg u Zagrebu, a veći dio njih uputio se u šator ispred Ministarstva branitelja Hrvatske u Savskoj ulici, gdje u šatoru protestuju već sedam mjeseci.

Odluku o povlačenju sa Markovog trga, gdje su sedišta Vlade i Sabora, donijeli su pošto je premijer Hrvatske Zoran Milanović izjavio da je spreman da se u ponedjeljak sastane s predstavnicima ratnih veterana i invalida, mada je istakao da ne pristaje na ultimatume.

Jedan od vođa protesta Josip Klem rekao je da će se odazvati pozivu na razgovor u ponedjeljak. Većina branitelja će sastanak dočekati u šatoru u Savskoj.

Dio hrvatskih ratnih veterana i invalida već sedam mjeseci protestuje u šatoru ispred resornog ministarstva u Savskoj ulici u Zagrebu i traži ostavku ministra Predraga Matića i njegovih saradnika. Neki od njih juče su došli na Markov trg, tražeći susret s premijerom, a pošto je policija pokušala da ih rastjera, zatvorili su se u Crkvu Svetog Marka.

Policija je potom zatvorila prilaze Markovom trgu. Situacija se rasplamsala pošto je danas oko 200 veterana pokušalo da se pridruži onima koji protestuju na Markovom trgu, pa je došlo do fizičkog sukoba s policijom i probijanja kordona.

Protest ratnih veterana nije prijavljen, a sva javna okupljanja na Markovom trgu zabranjena su od 22 časa do osam ujutro.

Zoran Milanović optužio je danas Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ) i njenog šefa Tomislava Karamarka da stoje iza protesta veterana, a prozvao je i predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović zbog toga što je njen savjetnik Ante Baur aktivno uključen u proteste.

"Politička odgovornost za ovo je u HDZ-u. To su Tomislav Karamarko i njegovi ljudi, kojih se Hrvatska boji. Prvi put imamo garnituru koja želi doći na vlast na način da ljudima utjeruje strah", rekao je premijer.

Lider HDZ Tomislav Karamarko pozvao je Milanovića da razgovara s braniteljima i odbacio kao zlobne tvrdnje da ta stranka manipuliše braniteljskom populacijiom kako bi došla na vlast.

Kitarović: Zahtjeve veterana treba uzeti u obzir

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je danas da niko, pa ni hrvatski ratni veterani, ne može biti iznad zakona, dodajući da ipak treba uzeti u obzir zahtjeve vetarana koji već 222 dana protestuju, jer ne vjeruje da bi ratni invalidi mjesecima demonstrirali, a da za to nemaju razloga.

Kitarovićeva je rekla kako je njen savjetnik za branitelje Ante Deur stalno izvještava o protestu branitelja i da je Deura poslala među demonstrante kako bi saznala šta se događa "na licu mjesta", kao i kako on pokušava da posreduje u smirivanju stanja.

Hrvatska predsjednica je istakla da događaji na Markovom trgu nisu dobri ni za unutrašnje stanje u Hrvatskoj, ni za međunarodni ugled zemlje zbog čega je prethodne večeri pozvala sve odgovorne na dostojanstveno ponašanje, mir i na rešavanje otvorenih pitanja kroz dijalog.

Na pitanje ko je odgovoran za eskalaciju braniteljskog protesta, Kitarovićeva je odgovorila da "ne bi o tome prosuđivala".

Galerija

Bonus video: