Segol: Sindikati moraju sačuvati nezavisnost

Na Kongresu je konstatovana sve veća zavisnost vlada malih država od međunarodnih finansijskih institucija
89 pregleda 1 komentar(a)
Radnici, građevina, građevinci, Foto: Shutterstock
Radnici, građevina, građevinci, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.05.2015. 13:16h

Sindikalna nezavisnost se mora sačuvati, jer radničke asocijacije nijesu pogonski remeni Vladinih politika, ocijenjeno je danas na Kongresu Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS).

Generalni sekretar Evropske konfederacije sindikata (EKS), Bernadet Segol, saopštila je da u nekim slučajevima vlade pokušavaju da sponzorišu sindikate kako bi ih pretvorile u odane saputnike.

„Oni to rade prikriveno. Ili se otvoreno miješaju, kao što se to desilo prije par sedmica u Crnoj Gori. Ovdje, svi moramo da se odupremo i sačuvamo sindikalnu nezavisnost. Nezavisnim sindikatima treba demokratija kao što ribi treba voda“, rekla je Segol.

Ona je, kako je saopšteno iz Saveza sindikata Crne Gore (SSCG), kazala da je nezavisnost sindikata od vlada, političkih partija i poslodavaca od suštinskog značaja.

„Postoji i tendencija autoritarnog rukovođenja koje potkopava demokratiju u nekim djelovima Evrope. Moramo se oduprijeti tome. I sigurno ima dosta toga da se kaže oko tih neregularnosti“, kazala je Segol.

Na 15. Kongresu SSSS učestvuje više od 350 njegovih delegata i 20 gostiju iz evropskih sindikalnih centrala, među kojima su i crnogorski predstavnici sindikata.

Segol je podsjetila da su 15. marta status punopravnog člana EKS dobili, između ostalih, SSCG i Unija slobodnih sindikata Cren Gore (USSCG).

Ona je navela da u Evropi postoji zajednički izazov i da svi moraju zajedno da se bore protiv politike fokusirane na stezanje kaiša, davanje pogodnosti i velikog novca bankama na trošak običnih ljudi.

„Želimo drugačiju politiku za Evropu. Za zapošljavanje kroz investicije u infrastrukturu, edukaciju i istraživanje, za socijalnu pravdu i jednakost. To će podstaći ekonomiju. Ne smijemo spasavati banke i sumnjivu finansijsku industriju, već moramo spasavati obične ljude“, smatra Segol.

Prema njenim riječima, treba se boriti za dostojanstven rad, socijalnu pravdu i očuvanje demokratije.

„Ovo je krajnje vrijeme za promjene. Korupcija je svuda generalni problem. Ali i to je bolest ovog regiona. Ona slabi državu. Ona je protiv opšteg interesa. Sindikati moraju biti dio rješenja. Uradimo to zajedno”, poručila je Segol.

Na kongresu je oštro osuđen koncept neoliberalnog kapitalizma i dodatne segmentacije društva, u kome će samo bogati moći da priušte adekvatno školovanje i zdravstvene usluge. Kompanije, kako je saopšteno, ne propadaju zbog radničkih prava već zbog lošeg menadžmenta i činjenice da fleksibilni radni odnosi neće privući strane investitore.

Na Kongresu je konstatovana sve veća zavisnost vlada malih država od međunarodnih finansijskih institucija.

Bonus video: