Ispovjest srpskog novinara: Kako sam dospio na rusku crnu listu

“'Šta sam zgriješio?', 'To ne možemo da ti kažemo.' 'Koji je ovo zakon 114 koji sam navodno prekršio?' 'To ne možemo da ti kažemo.' 'Da li mogu sada da se žalim?' 'Ne. Možeš da se žališ ambasadi kada se vratiš kući.' Kamera je snimala scenu, a policajac me pritiskao da potpišem papir,” kaže Dojčinović
59 pregleda 0 komentar(a)
Stevan Dojčinović, Foto: Twitter
Stevan Dojčinović, Foto: Twitter
Ažurirano: 26.05.2015. 13:08h

Novinaru Stevanu Dojčinoviću ruske vlasti sredinom maja nisu dozvolile ulazak u tu zemlju, gdje je trebalo studentima Fakulteta za žurnalistiku održi predavanje o istraživačkom novinarstvu.

O ovom nemilom iskustvu govorio je za srpski magazin “Newsweek”.

“Čim je ruska policajka provukla moj pasoš kroz sistem na granici na moskovskom aerodromu Šeremetjevo, znao sam da neće krenuti po dobru. Po njenom izrazu lica shvatio sam da ima nešto zabilježeno o meni u njihovom kompjuteru,” počinje priču novinar o letu 13. maja.

Napominje da je već nekoliko puta držao predavanja novinarima u Rusiji, ali da do tada nije imao problema.

Ispričao je da su ga poveli u jednu prostoriju – u kojoj je na zidu bila Putinova slika, ispod koje je pisalo „Naš glavnokomandujući“ - dali mu dokument na ruskom jeziku i dali olovku da potpiše.

Poslije prevoda na engleskom, Dojčinović je dobio “objašnjenje” zašto mu je zabranjen ulazak u Rusiju.

“Pisalo je da potvrđujem da sam 'svjestan da mi prema federalnom zakonu br. 114 od 15. 8. 1996. nije dozvoljeno da uđem u Rusiju do 13. 5. 2020', te da sam 'upozoren na krivičnu odgovornost prema članu 322 Krivičnog zakona Ruske Federacije',” ispričao je novinar, autor knjige “Šarić - Kako je balkanski kokainski kartel osvojio Evropu”.

Iako se, kako kaže, isprva protivio da potpiše dokument i uzalud pokušao da sazna zbog čega mu je zabranjen ulazak u Rusiju do 2020. na kraju da potpisao.

“'Šta sam zgriješio?', 'To ne možemo da ti kažemo.' 'Koji je ovo zakon 114 koji sam navodno prekršio?' 'To ne možemo da ti kažemo.' 'Da li mogu sada da se žalim?' 'Ne. Možeš da se žališ ambasadi kada se vratiš kući.' Kamera je snimala scenu, a policajac me pritiskao da potpišem papir,” kaže Dojčinović.

Dojčinović je poslije potpisivanja završio u pritvoru koji se nalazi u okviru aerodroma.

Iako mu je rečeno da će prvim avionom biti vraćen za Beograd, to se desilo tek poslije najmanje 24 sata.

“Sada me čeka nova borba. Pokušaću da dobijem odgovor od ruske ambasade zašto mi se sve to dogodilo i zbog čega sam postao 'persona non grata',” poručio je.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) protestovalo je zbog te zabrane i navelo da očekuje od Ministarstva inostranih poslova Srbije i Amabasade Rusije objašnjenje zbog čega mu je onemogućen boravak u Rusiji.

NUNS smatra ovakav postupak skandaloznim, jer Dojčinović, kako ističu, nije prekršio nijedan zakon, niti ima osnova da mu se ograničava kretanje, tim pre što je u Rusiju krenuo na poziv Fakulteta za žurnalistiku u Voronježu.

Bonus video: