SAD: Zapadni Balkan rasadnik džihadista

Zapadni Balkan je postao izvor stranih terorističkih boraca u Iraku i Siriji, djelimično i zbog ratova u bivšoj Jugoslaviji, ocijenila je Sivol
5 komentar(a)
ISIL, džihadista, Foto: Shutterstock
ISIL, džihadista, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.05.2015. 09:30h

Američka državna podsekretarka Sara Sivol pozvala je zemlje u regionu Balkana da unaprijede saradnju u sprečavanju regrutovanja islamističkih boraca i da donesu nacionalne straegije za borbu protiv tog problema.

Sivol je, na dvodnevnoj koferenciji ekspereta za bezbjednost zemalja zapadnog Balkana i nekoliko članica EU u Tirani, rekla da je u jednom istraživanju koje su finansirale SAD, 700 ljudi, uglavnom iz BiH i sa Kosova, priključilo pobunjenicima u Siriji i Iraku.

Zapadni Balkan je postao izvor stranih terorističkih boraca u Iraku i Siriji, djelimično i zbog ratova u bivšoj Jugoslaviji, ocijenila je Sivol, prenio je makedonski portal Republika.

"Nasilni ekstremizam se širi geografski u ni jedan region, ni zemlja, ni zajednica nisu imuni na tu opasnost", rekla je Sivol i pozvala zemlje u regionu da unaprijede saradnju u sprečavanju regrutovanja islamističkih boraca i da donesu nacionalne strategije za borbu protiv tog problema.

Bijela kuća je u februaru otpočela program za suzbijanje nasilnog terorizma.

Bonus video: