Dačić: U EU postoji konsenzus o Srbiji

Dačić je potvrdio da je ključni politički kriterijum za početak pregovora sa EU napredak u dijalogu sa Prištinom, ali da to nije naročito pravedno prema Srbiji zbog toga što Srbija nije ta od koje sve zavisi
0 komentar(a)
Ivica Dačić, Foto: Beta/AP
Ivica Dačić, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 20.05.2015. 06:48h

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ocijenio je da gotovo postoji konsenzus o tome da Srbija što prije treba da otvori poglavlja u pregovorima sa EU.

Dačić je to rekao za "Glas Amerike" osvrćući se na sastanak "Prijatelji Srbije" koji je u ponedjeljak održan u Briselu.

"Juče je bilo svima jasno, da mi već mjesecima pričamo da u Evropi zaista postoji jedan gotovo konsenzus vezan za to da Srbija treba što prije da otvori pregovore, da otvori poglavlja i da je tu ključno pitanje Njemačka, sa kojom treba razgovarati vezano za to šta je to po njihovom mišljenju dovoljno da Srbija može da otvori pregovore", rekao je Dačić.

On je ocijenio da sada "svu pažnju treba usmjeriti na to da se sa komesarima (Federikom) Mogerini i (Johanesom) Hanom i sa našim njemačkim partnerima vidi u kakvoj smo fazi".

Dačić je potvrdio da je ključni politički kriterijum za početak pregovora sa EU napredak u dijalogu sa Prištinom, ali da to nije naročito pravedno prema Srbiji zbog toga što Srbija nije ta od koje sve zavisi.

Dačić je juče izrazio zadovoljstvo rezultatima razgovora sa kolegama iz SE na sastanku u Briselu u utorak, kao i skupa "Prijatelji Srbije" na kome su se okupili ministri spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije.

Bonus video: