"RJEŠAVANJE OTVORENIH PITANJA"

Plenković: Put Srbije u EU vodi i preko Zagreba

Plenković je dodao da njegova vlada, kao i prethodne, rade na rješavaju otvorenih pitanja
1 komentar(a)
Andrej Plenković, Foto: Beta
Andrej Plenković, Foto: Beta
Ažurirano: 19.09.2018. 09:12h

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da put Srbije prema Evropskoj uniji vodi i preko Zagreba i rješavanja otvorenih pitanja.

"Put Srbije u EU vodi i preko Zagreba i rešavanja akumuliranih pitanja", rekao je premijer u Saboru odgovarajući na pitanje nezavisnog poslanika Hrvoja Zekanovića o rješavanju otvorenih pitanja sa Srbijom, među ostalim i ratne odštete.

Plenković je dodao da njegova vlada, kao i prethodne, rade na rješavaju otvorenih pitanja.

On je podsjetio da se o njima razgovaralo prilikom posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu, ali i hrvatskih funkcionera Srbiji.

Što se tiče prava hrvatske manjine u Srbije, Plenković je rekao da se nada da će ona imati status sličan onom koji ima srpska nacionalna manjina u Hrvatskoj.

Zekanović nije bio zadovoljan odgovorom premijera, rekavši da je njegov utisak da se po pitanju Srbije "ne radi ništa".

"Hrvatskoj treba hrvatski Orban, a nažalost ne vidim ni O od Orbana", rekao je Zekanović, koji je član ultrakonzervativne stranke Hrast.

Mandat je osvojio na listi Plenkovićeve Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), ali je vladajuću koaliciju napustio ove godine, po usvajanju Konvencije Savjeta Evrope o sprječavanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici (Istanbulska konvencija), kojoj se protive konzervativni krugovi i Katolička crkva u Hrvatskoj uz tvrdnju da uvodi "rodnu ideologiju".

Preporučujemo za Vas