Bugarska šalje vojnike na granicu sa Makedonijom

Vojska je na granici i priprema taktiku za slučaj da se stanje u Makeodniji pogorša", rekao je Borisov u bugarskom parlamentu
4 komentar(a)
Bojko Borisov, Foto: Reuters
Bojko Borisov, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.05.2015. 11:14h

Bugarska je pojačala vojne snage na granici sa Makedonijom zbog političke krize u toj zemlji i posljednjih događaja u Kumanovu, javili su makedonski mediji.

Ovo je, kako se navodi, mjera predostrožnosti bugarskog premijera Bojka Borisova radi eventualnog zaustavljanja talasa izbjeglica.

Kako je Borisov rekao, vojnici su spremni i da zaustave moguće terorističke napade.

"Vojska je na granici i priprema taktiku za slučaj da se stanje u Makeodniji pogorša", rekao je Borisov u bugarskom parlamentu.

Bugarska je, kazao je, spremna da u slučaju potrebe primi oko 90 hiljada Makedonaca koji imaju bugarske pasoše.

Doktor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Oksfordu i bivši direktor Evropskog savjeta za spoljnu politiku u Sofiji Dimitar Bečev ne očekuje veliki talas izbjeglica ukoliko sukob, kako kaže, ostane na lokalnom nivou.

On je podsjetio da talasa izbjeglica nije bilo ni 2001, kada je Makedonija bila na rubu sukoba velikih razmjera, koji je i tada bio uspješno lokalizovan.

"Dugoročnija opasnost se krije u eventualnoj destabilizaciji Makedonije - njena cjelokupna nestabilnost će je još više izolovati što će se odraziti i na Bugarsku", rekao je Bečev.

Po njegovim riječima, izolacija Makedonije tokom posljednjih sedam godina je u raskoraku sa bugarskim interesima.

Čak i da nema direktne prijetnje, izolovanje Makedonije od eurointegracija, njeni problemi sa demokratizacijom i nazadovanje preko autoritativnog rukovođenja, indirektno pogađa Bugarsku.

"Ako se dublje pogleda, današnji problemi u Makedoniji su povezani sa korupcijom, klijentelizmom, korišćenjem vlasti za lične, porodične i interese određenih grupa. To su problemi, ali ne međuetnički kako je požurio da ocijeni lider DPS Ljutfi Mestani", kaže Dimitar Bečev.

Bonus video: