Holandski komandant u Srebrenici neće biti optužen

Rođaci trojice žrtava su tražili od sudija da naredi tužiocima da podignu optužnice protiv holandskog komandujućeg oficira Toma Karemansa i dvojice podređenih, optužujući ih da su svjesno dozvolili ili primorali trojicu Muslimana da odu u smrt
1 komentar(a)
Srebrenica, Foto: Beta/AP
Srebrenica, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 30.04.2015. 17:46h

Holandski sud je juče odlučio da tri holandska vojnika koji su natjerali trojicu bošnjačkih Muslimana da napuste utvrđenje UN u Srebrenici ne treba da budu krivično gonjeni zbog njihove naknadne smrti u masakru u kojem je stradalo 8000 ljudi.

Rođaci trojice žrtava su tražili od sudija da naredi tužiocima da podignu optužnice protiv holandskog komandujućeg oficira Toma Karemansa i dvojice podređenih, optužujući ih da su svjesno dozvolili ili primorali trojicu Muslimana da odu u smrt.

Međutim, apelacioni sud je podržao prošlogodišnju odluku tužilaca da ne gone krivično trojicu vojnika zbog toga što su najtjerali dvojicu Bošnjaka, koji su bili vojno sposobni, da napuste njihov objekat nakon što su postigli dogovor sa Srbima.

Treći muškarac Ibro Nuhanović je bio prestar za vojnu službu i mogao je da ostane u utvrđenju, ali je on dobrovoljno odlučio da ode sa sinom i suprugom.

Bonus video: