Nezaposlenost i korupcija - najveći problemi Kosova

Institucije za koje se smatra da imaju najveći stepen korupcije su: zdravstveni radnici 52 odsto i Kosovska energetska korporacija 45 odst
1 komentar(a)
Kosovo, zastava, Foto: Shutterstock
Kosovo, zastava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.04.2015. 16:16h

Više od tri četvrtine stanovnika Kosova, njih 79 odsto, misli da su najveći problemi sa kojima se suočava Kosovo siromaštvo, korupcija i nezaposlenost, rezultati su istraživanja "Puls javnosti" koji su danas predstavili UNDP i USAID.

Nezaposlenost kao najveći problem vidi 52 odsto, dok je 27 odsto učesnika ankete reklo da je to siromaštvo. Nezadovoljstvo ekonomskom situacijom na Kosovu je još veće nego nezadovoljstvo političkim pravcem: oko 31 odsto svih ispitanika je ili nezadovoljno ili veoma nezadovoljno trenutnom ekonomskom situacijom na Kosovu.

Većina stanovnika Kosova (81 odsto) smatra da su porodične veze, mito, stranački savezi i drugi faktori koji nisu zasnovani na zaslugama uslovi da bi se dobio posao.

Korupcija je i dalje jedan od tri najveća problema za stanovnike Kosova. Veliki broj ispitanika smatra da je korupcija velikog obima rasprostranjena u mnogim institucijama. Institucije za koje se smatra da imaju najveći stepen korupcije su: zdravstveni radnici 52 odsto (u odnosu na 56 odsto u novembru 2014. godine), Kosovska energetska korporacija 45 odsto (39 odsto u novembru 2014. godine).

Građani smatraju da su korumpirani i sudovi 43 (odsto) i carina (39 odsto), dok samo oko 15 odsto ispitanika vjeruje da su obrazovanje, profesionalno iskustvo i stručno osposobljavanje dovoljni za dobijanje posla u javnom sektoru.

Kosovska policija, međunarodne organizacije i banke se smatraju najmanje korumpiranim institucijama.

Rezultati istraživanja su zasnovani na ispitivanju 1.306 punoljetnih građana Kosova, iz svih opština i regiona na Kosovu.

Uzorak je obuhvatio 896 kosovskih Albanaca, 210 kosovskih Srba i 200 građana nesrpskih manjina (Turaka, Bošnjaka, Goranaca, Roma, Aškalija i Egipćana).

Bonus video: