Šešelj tvrdi da se nije ogriješio o nalog Tribunala

U odgovoru se navodi da Šešelj nigdje nije pomenuo ime ni jednog svjedoka iz njegovog procesa, a opasnost od njegovog bjekstva "apsolutno ne postoji"
4 komentar(a)
Vojislav Šešelj, Foto: Betaphoto
Vojislav Šešelj, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 29.04.2015. 15:13h

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj ni na koji način se nije ogriješio o nalog pretresnog vijeća o njegovom privremenom puštanju na slobodu, odgovor je Šešelja i njegovog tima za odbranu žalbenom vijeću Haškog suda.

"To se vidi i iz podnesaka glavnog tužioca Serža Bramerca koji nije ponudio nijedan argument kojim bi mogao da potkrijepi svoju nerazumnu želju da se Vojislav Šešelj vrati u pritvor Haškog tribunala na neodređeno vrijeme", navodi se u podnesku koji će sjutra biti predat predstavnicima Haškog tribunala u Beogradu.

U odgovoru se navodi da Šešelj, od 12. novembra kada je stigao u Srbiju, nigdje nije pomenuo ime ni jednog svjedoka iz njegovog procesa, a opasnost od njegovog bjekstva "apsolutno ne postoji" jer je pretresno vijeće naložilo njegovo privremeno puštanje na slobodu u Srbiju.

"Vojislav Šešelj se slobodno kreće po Srbiji, a i kada bi htio ne bi mogao pobjeći iz Srbije zato što nema putnu ispravu", navodi se u podnesku i dodaje da je Šešelj uz ličnu kartu koja mu je izdata nakon povratka iz Haga, dobio rješenje koje mu onemogućuje da ličnu kartu koristi kao ispravu, na graničnim prelazima gdje je to inače moguće.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala pozvalo je 22. aprila Šešelja da se u roku od tri dana izjasni o zahtjevu Tužilaštva da se hitno primijeni odluka tog vijeća da se vrati u Hag.

Apelaciono veće je 30. marta naložilo prvostepenom vijeću Tribunala koje je sudilo Šešelju, da "smjesta" opozove svoju odluku o privremenom oslobađanju lidera Srpske radikalne stranke, zato što je on izjavom da se neće dobrovoljno vratiti u Tribunal prekršio jedan od dva osnovna uslova za boravak na privremenoj slobodi.

Raspravno vijeće predsjedavajućeg Žan-Kloda Antonetija nije, međutim, postupilo po nalogu apelacionog vijeća, već je, 10. aprila, od ljekarskog tima koji Šešelja liječi u Srbiji zatražilo dokumentaciju o njegovom trenutnom zdravstvenom stanju.

Kako je zatim saopštio sekretarijat Tribunala, Šešelj je odbio da tu dokumentaciju dostavi sudu. Glavni tužilac Serž Bramerc potom je, prošle nedjelje, apelacionom vijeću uputio hitan zahtjev da smjesta ponovo naredi pretresnom vijeću da Šešelju naloži da se vrati u pritvor u Sheveningenu.

Šešelja, optuženog za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93, prvostepeno vijeće je na privremenu slobodu pustilo 12. novembra prošle godine iz humanitarnih razloga, odnosno radi liječenja od tumora debelog crijeva, koji je, po nalazima ljekara, metastazirao na jetri.

Lider Srpske radikalne stranke u pritvoru Tribunala bio je od 24. marta 2003. kada se dobrovoljno predao.

Suđenje je počelo 2007, a izricanje presude bilo je zakazano za oktobar 2013, ali je odloženo zbog izuzeća sudije.

Bonus video: