Poslodavci u FBiH: Država kao dužnik generator krize

Čengić je kazao da nove vlasti u Federaciji BiH razmatraju uvođenje dodatnih poreza na platu radnika i na ostala primanja poput toplog obroka, što će dodatno opteretiti poslodavce
0 komentar(a)
Bosna i Hercegovina, Foto: Shutterstock.com
Bosna i Hercegovina, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 29.04.2015. 15:06h

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca u Federaciji BiH Safudin Čengić, ocijenio je da je "država je jedan od generatora" tamošnje krize, jer mnoge firme ne mogu da naplate potraživanja od državnih institucija i javnih preduzeća.

Zbog toga su "došle u poziciju da ne mogu vraćati svoje kredite”, izjavio je Čengić za sarajevski Dnevni avaz.

Komentarišući rezultate istraživanja Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) o poslovnom okruženju u BiH, Čengić je kazao da nove vlasti u Federaciji BiH razmatraju uvođenje dodatnih poreza na platu radnika i na ostala primanja poput toplog obroka, što će dodatno opteretiti poslodavce.

Podsjetio je da istraživanje EBRD-a, pored ostalog, pokazuje da su privrednici u BiH preopterećeni bankarskim kreditima te da je BiH među prve tri zemlje u jugoistočnoj Evropi s najvećim učešćem firmi koje imaju kreditnu liniju ili kredit.

Među anketiranim kompanijama, 66,3 posto je imalo kreditno zaduženje, što je za oko 17 posto više od prosjeka u regionu.

Prema podacima Agencije za bankarstvo FBiH (FBA), visina kredita koji su dati pravnim licima u bankama na području Federacije BiH na kraju 2014. godine dosegli iznos od 5,8 milijardi KM, a veliki broj privrednika nije u stanju da vraća kredite.

"Znamo kako su krediti skupi u BiH, a ljudi, ulazeći iz kredita u kredit, sebe dovode u poziciju da su stalno zaduženi. Problem s povratom i nekvalitenim kreditima počeo je kada je svjetska ekonomska kriza zahvatila BiH", rekao je Čengić.

Prema njegovim riječima, u BiH su za razvoj biznisa neophodna "politička stabilnost, povoljan poslovni ambijent i kvalitetna radna snaga".

Bonus video: