Kvadrat najjeftiniji u Albaniji i BiH, najskuplji u Hrvatskoj

U većini zemalja Balkana za jedan kvadrat stana potrebno je izdvojiti dvije do tri prosječne mjesečne plate
227 pregleda 0 komentar(a)
radnici na građevini, Foto: Shutterstock
radnici na građevini, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.04.2015. 09:48h

Najjeftiniji stanovi su u Albaniji, na Kosovu i u Bosni i Hercegovini (BiH), a najskuplji u Hrvatskoj, pokazalo je istraživanje agencije Anadolija.

U većini zemalja Balkana za jedan kvadrat stana potrebno je izdvojiti dvije do tri prosječne mjesečne plate.

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u prošloj godini iznosila je 1,09 hiljada eura, pokazuju podaci Monstata.

Već dugi niz godina Budva je najskuplji grad kada je u pitanju cijena kvadrata stana koja je u prošloj godini iznosila 1,59 hiljada eura. Cijena kvadrata stana u Podgorici iznosila je 1,08 hiljada eura, u Baru 1,08 hiljada eura, dok se u Nikšiću kvadrat kupovao za 561 eura. Poređenja radi, prosječna plata u Crnoj Gori iznosi 482 eura.

Predstavnik jedne podgoričke agencije za nekretnine, Adrijana Mijušković, kazala je da se u glavnom gradu Crne Gore cijene nekretnina nijesu mijenjale u posljednjih šest mjeseci.

“Cijena stanova varira od nekih 800 eura u novogradnji, na periferiji Podgorice, u naseljima Stari aerodrom i Zabjelo, do centra grada, gdje je cijena oko 1,5 hiljada i 1,6 hiljada eura. Neke luksuzne lokacije iznose i do 2,5 hiljada eura“, rekla je Mijušković i dodala da su najtraženiji jednosobni stanovi u novogradnji.

Direktor i vlasnik agencije za nekretnine Spaho Ljajić kazao je Anadoliji da se cijene kvadrata stana u Sarajevu kreću od 1,2 hiljade do četiri hiljade KM ili 613, odnosno 2,05 hiljada eura.

Uprkos ekonomskoj krizi, Ljajić je rekao da i dalje postoji potražnja za stanovima u BiH.

“Cijene nekretnina su uglavnom diktirale krize, počevši od svjetskih ekonomskih, pa do domaćih. Cijene su se početkom 2000-tih godina kretale oko 700 do 800 KM, odnosno 357 do 409 eura, do 2008. godine kvadrat je koštao i do tri hiljade KM ili 1,53 hiljade eura. Onda su zbog ekonomske krize cijene padale”, rekao je Ljajić.

Inače, prosječna mjesečna plata u BiH u januaru iznosila je 423 eura ili 827 KM. Prema tome, u BiH nije dovoljna ni jedna prosječna plata za kvadrat stana na najjeftinijim lokacijama.

Prema podacima državnih institucija, u Albaniji je tržište nekretninama najrazvijenije u Tirani. Na periferiji grada cijene kvadratnog metra stana se kreću od 400 do 750 dolara ili 370 odnosno 693 eura.

Najviše cijene stanova u Tirani su u takozvanom Starom bloku gdje kvadrat stana košta i do 1,8 hiljada dolara ili 1,67 hiljada eura.

Prema podacima statističkih institucija, stanovi se najviše grade u Tirani, gdje je zastupljeno 19,5 odsto od ukupne gradnje u Albaniji. Ipak, ove godine u toj zemlji je zabilježen pad u prodaji stanova.

Anadolija piše da je Kosovo, od završetka rata 1999. godine, postalo veliko gradilište, a najviše se gradi u glavnom gradu Prištini gdje je oko 70 odsto ukupne kosovske gradnje.

Predsjednik Udruženja građevinskih preduzeća i proizvođača građevinskog materijala na Kosovu, Ibrahim Selimaj, kazao je da je dinamika gradnje u Prištini u ovoj godini manja 50 do 60 odsto u odnosu na prošlu godinu.

On je naveo da se kvadratni metar stana u novogradnji kreće od 600 na periferiji, do hiljadu eura u centru. To, međutim, ne važi za staru gradnju, koja je i dalje mnogo skuplja i kvadratni metar se kreće od 1,2 hiljade na periferiji do dvije hiljade eura u centru. Stara gradnja je skuplja zbog uredne dokumenatcije, ali i zbog bolje uređenosti naselja.

Za građane Kosova je cijena stanova izuzetno visoka ako se uzme u obzir prosječna plata od oko 370 eura mjesečno u javnom i oko 200 u privatnom sektoru.

Od zemalja regiona, stanovi su najskuplji u Hrvatskoj.

Suvlasnik agencije za poslovanje nekretninama i predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri Hrvatskoj ekonomskoj komori (HGK), Dubravko Ranilović, rekao je da je prodaja nekretnina u Hrvatskoj dostigla je vrh prije početka krize 2008. godine, kada je bilo 66 hiljada stambenih transakcija u Hrvatskoj, dok je u prošloj godini taj broj iznosio 28 hiljada, a slično je i sa dinamikom gradnje.

On je Anadoliji rekao da je pad u zadnje dvije godine usporen, jer je cijena nekretnina pala deset odsto. Od početka krize 2008. cijene su pale preko 30 odsto, slično je i u Zagrebu gdje su cijene pale i do 35 odsto.

“Prosječna realizovana cijena stambenog prostora u Zagrebu vrti se oko 1,4 hilajde eura po kvadratnom metru, a raspon je od 800 do šest ili sedam hiljada EUR u centru grada“, kazao je Ranilović.

U glavnom gradu Srbije, iako su cijene stanova za razliku od prije par godina gotovo duplo manje, kupaca je sve manje, a i izgradnja je stala jer dosta investitora ima sređene lokacije, ali ne započinju gradnju zato što nijesu sigurni da će uspjeti prodati stanove.

Prodaju se većinom stanovi u širem centru, naseljima Mirijevo, Žarkovo, prigradskim naseljima kao što je Borča, gdje su cijene po kvadratu od 800 do hiljadu eura. U užem centru Beograda cijena zavisi od kvaliteta stana, može se naći stan koji je za kompletnu adaptaciju, pa se kreću od 1,5 hiljada do 1,8 hiljada eura. U novogradnji cijena je 2,1 hiljada eura po kvadratu.

Direktor makedonske agencije za nekretnine, Vlatko Bogoevski rekao je da se u Skoplju trenutno prodaje oko pet hiljada praznih stanova.

“U Skoplju se svake godine izgradi između 2,5 hiljada do 4,5 hiljada stanova. Svake godine se proda blizu 2,5 hiljada stanova. Ako znamo da je u prodaju pet hiljada praznih stanova, vidimo da je ponuda mnogo veća”, rekao je Bogoevski.

Cijene kvadrata stana u Skoplju kreću se od 750 do 1,25 hiljada eura.

Bonus video: