Hag: Tribunal potvrdio doživotnu kaznu Zdravku Tolimiru

Time je pravosnažna postala prvostepena presuda sudskog vijeća Tribunala, kojom je Tolimir 12. decembra 2012. proglašen krivim za genocid, ucešće u genocidu, uništenje, ubistva i kršenja običaja ratovanja i zločine protiv čovječnosti
34 komentar(a)
Zdravko Tolimir, Foto: Reuters
Zdravko Tolimir, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.04.2015. 16:12h

Žalbeno vijeće Haškog tribunala potvrdilo je danas kaznu doživotnog zatvora Zdravku Tolimiru, penzionisanom generalu vojske Republike Srpske, na koju je osuđen zbog zločina nad muslimanima iz Srebrenice u julu 1995. godine, saopštio je Tribunal.

Time je pravosnažna postala prvostepena presuda sudskog vijeća Tribunala, kojom je Tolimir 12. decembra 2012. proglašen krivim za genocid, ucešće u genocidu, uništenje, ubistva i kršenja običaja ratovanja i zločine protiv čovječnosti.

Žalbeno vijeće je potvrdilo nalaze sudskog vijeća da je Tolimir učestvovao u dva zajednička zločinačka poduhvata - ubijanje muškaraca iz Srebrenice i u prisilnoj deportaciji bosanskih muslimana iz Srebrenice i Žepe.

Na osnovu toga, kako se navodi, današnja presuda potvrđuje presudu Tolimiru za genocid, zavjeru radi genocida, istrebljenja, ubistva, progone i nehumano postupanje.

Žalbeno vijeće je potvrdilo da je Tolimir aktivno učestvovao i značajno doprinio ovim udruženim zločinačkim poduhvatima, što je, kako se navodi, rezultiralo masovnim ubistvom hiljada bosanskih muslimana u Srebrenici i prisilnog raseljavanja na hiljada civila iz ove dvije enklave.

General Tolimir bio je pomoćnik za obaveštajno bezbjednosne poslove nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, kome se takođe sudi u Tribunalu.

Proces protiv Tolimira pokrenut je 2005. godine, a on je uhapšen 31. maja 2007. godine.

Suđenje mu je započelo 26. februara 2010. godine, dok je prvostepena presuda donijeta 12. decembra 2012. godine, navodi se u saopštenju.

Tribunal je, kako se podsjeća, podigao optužnice protiv 20 pojedinaca za zločine počinjene na području Srebrenice i Žepe 1995. godine.

Uključujući današnju presudu, suđenja su završena u 16 procesa, a nastavljaju se procesi protiv Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Jovice Stanišića i Franka Simatovića.

Tribunal je dosad podigao optužnice protiv 161 osobe zbog ozbiljnog kršenja humanitarnog prava na teritoriji bivše Jugoslavije od 1991. do 2001. godine.

Do ovog trenutka okončano je 147 procesa, navodi se u saopštenju suda.

Bonus video: