Mišković: Posao s putarskim preduzećima školski primjer kako se posluje

"Da me je Milo (Đurašković) poslušao da proda preduzeća, ničega od ovog ne bi bilo, ali moj Milo se osjetio kraljem puteva, tako su ga prozvale novine, i evo gdje sad sjedi kralj", rekao je Mišković pokazujući rukom ka drugooptuženom
112 pregleda 0 komentar(a)
Miroslav Mišković, Foto: BETAPHOTO
Miroslav Mišković, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 08.04.2015. 11:41h

Vlasnik "Delta holdinga" Miroslav Mišković izjavio je danas na suđenju u Beogradu da nema dokaza da je prekršio zakon u poslu s putarskim preduzećima i ocijenio da je to bio "školski primjer kako se posluje".

Mišković je u sudnici Specijalnog suda, gdje iznosi odbranu na suđenju zbog optužbe za zloupotrebe u preduzećima za puteve, najavio da će dovesti svjedoke koji će potvrditi "koliki je pritisak na njih vršen da se Miškovići optuže za bilo koje krivično djelo".

"Inspektori koji su me ispitivali, njih 14 ili 15, nisu znali šta je euribor, a hoće da kontrolišu Miškovića, to je bruka. Mogli ste da nađete stručnije ljude", rekao je on.

Mišković je kazao da je on 2005. godine donio odluku da bude finansijski investitor u putarskim preduzećima i da je potom odlučio da se iz tog posla izađe 2008. godine, pošto je "osjetio" da se uspjeh iz prethodne godine ne može ponoviti.

Optuženi je kazao da je savjetovao vlasnika "Nibens grupe" Mila Đuraškovića, drugooptuženog u postupku, da proda putarska preduzeća ruskom biznismenu Olegu Deripaski.

Dodao je da je vodio pregovore sa Deripaskom, ali da ga Đurašković nije poslušao i da je to najveći dokaz zbog kog "optužnica pada u vodu", jer se iz toga jasno vidi da Mišković nije upravljao putarskim preduzećima.

"Da me je Milo (Đurašković) poslušao da proda preduzeća, ničega od ovog ne bi bilo, ali moj Milo se osjetio kraljem puteva, tako su ga prozvale novine, i evo gdje sad sjedi kralj", rekao je Mišković pokazujući rukom ka drugooptuženom.

Poslije neuspjelih pregovora, Mišković je kazao da je odlučio da proda svojih 47 odsto akcija, naglasivši da su to učinili brokeri na berzi, a ne on, jer nije upućen u berzansko poslovanje.

"Mi smo ušli u taj posao, investirali, pa izašli iz njega, da bi zaradili, to nije ništa čudno - pa to je način poslovanja, ove optužbe su takva anomalija da je ne znam kako da se branim od njih", rekao je Mišković.

Dodao je da je 2008. godine izašao iz putarskih preduzeća i da ne razumije optužnicu po kojoj se dovodi u vezu sa propašću tih firmi tri godine kasnije.

On je rekao da Delta zarađuje sasvim dobro i ne mora da krade, zbog čega ga posebno "zaboli kad pročita da je optužen za malverzacije u putarskim preduzećima".

"Umjesto da Mišković bude simbol nečeg dobrog i uspješnog, ja sam označen kao tajkun, kao nešto ružno. Djeci se priča 'sine nemoj da budes kao Mišković'", rekao je on.

Tokom iznošenja odbrane, Mišković je više puta upitao "zašto se Delta uništava" i često se udaljavao od same optužnice govoreći o svojim ubjeđenjima, politici kompanije i stanju sprske privrede.

Po optužnici za zloupotrebe u putarskim preduzećima, na optuženičkoj klupi su Miroslav Mišković i još devet optuženih.

Optuženi su da su od 2005. do 2010. godine putarska preduzeća, iz kojih su nezakonito izvlačili novac, oštetili za 16,95 milijardi dinara, a utajom poreza budžet za 472 miliona dinara.