Posljednje riječi pilota palog helikoptera u Srbiji: "Je l' vidi neko... (pistu)"

Na informacije o meteo-uslovima Mehić navodi da će imati problem za Banjički vis, a potom traži odobrenje za prelet na Banjički vis, a ukoliko ne bude imao uslova za slijetanje navodi aerodrom Batajnica kao alternativu
62 pregleda 3 komentar(a)
Beograd helikopter, Foto: Reuters
Beograd helikopter, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.04.2015. 19:22h

Danas je objavljen audiosnimak razgovora Kontrole leta i pilota Omera Mehića tokom leta i pred sami pad letjelice, a Mehić navodi da je na 22 minuta razdaljine od Banjičkog visa i da namjerava da sleti na VMA, ali mu je potom rečeno da treba da sleti na surčinski aerodrom, dok je posljednje što se čulo iz kokpita vojnog helikoptera je “Je l' vidi neko... (pistu)“, javlja Aljazeera Balkans.

"Ponovo ne vidim pistu, imam problem... Nemam vidljiv kontakt... Moram u penjanje", kazao je Mehić.

"Iznad piste ste sada. Možete se zadržati, lebdjenje, iznad piste. Javite ako je ugledate, ispod vas je, tačno ste na pragu", odgovaraju iz kontrole leta.

"Ne vidim je, imam 140 metara", naglašava Mehić.

"Vi ste tačno iznad praga 30", ponavlja kontrolor.

Nakon toga čulo se Mehićevo pitanje posadi, poslije čega kontrola gubi kontakt sa helikopterom.

U prvom razgovoru sa beogradskom Kontrolom leta po kretanju ka Beogradu, Mehić uporno ponavlja da je destinacija slijetanja VMA, a na odgovor da je organizovano slijetanje na beogradskom aerodromu, objašnjava da je to pogrešna informacija i da prevoze bebu kojoj je potrebna pomoć, javlja B92.

Na informacije o meteo-uslovima Mehić navodi da će imati problem za Banjički vis, a potom traži odobrenje za prelet na Banjički vis, a ukoliko ne bude imao uslova za slijetanje navodi aerodrom Batajnica kao alternativu.

Poslije pada helikoptera Mi-17 Vojske Srbije, u javnosti se očekivalo da će izvještaji vojnih komisija dati odgovore o uzrocima i odgovornosti, a dok Tužilaštvo sprovodi predistražne radnje, opozicija i stručna javnost zahtijevaju novu, nezavisnu istragu, piše Aljazeera Balkans.

Bonus video: