Josipović osniva stranku: "Lijeva orjentacija, mladi ljudi, svježe ideje"

Upitan zašto nije mogao da zamisli nastavak političkog djelovanja u Socijaldemokratskoj partiji (SDP) odgovorio je da je to zato što nije bilo spremnosti za njegove reforme
1 komentar(a)
Ivo Josipović, Foto: Beta/Hina
Ivo Josipović, Foto: Beta/Hina
Ažurirano: 07.04.2015. 14:49h

Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović najavio je osnivanje nove stranke i precizirao da će to biti stranka lijevog centra, mlađih ljudi sa svježim idejama.

Ime je za sada ostavio u tajnosti.

Josipović je u emisiji "Novi dan" na televiziji N1 osnivačku skupštinu nagovijestio za polovinu maja i naveo da će temeljne odrednice biti to što Hrvatska nije sprovela reforme, a problemi koji postoje ne mogu se rješavati na dosadašnji način.

Upitan zašto nije mogao da zamisli nastavak političkog djelovanja u Socijaldemokratskoj partiji (SDP) odgovorio je da je to zato što nije bilo spremnosti za njegove reforme.

"I sada tražim drugi lijevi, lijevo-centristički put. Nedostatak reformi je najveći problem ove vlade. Praksa je pokazala da u našim institucijama ima mnogo problema, recimo sporost sudskih sporova i nerazumni propisi koji usporavaju privredu, kao i sporost u reakciji na krizu", objasnio je Josipović koji misli da će izbori biti tokom jeseni.

Bivši šef najmlađe članice Evropske unije komentarisao je i nedavno paljenje hrvatske zastave u Beogradu, odnosno da li je trebalo povući hrvatskog ambasadora ili je to, prema mišljenju predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, bio ishitren potez.

"Grabar Kitarović je primjereno reagovala. Vlada u Srbiji to ne podržava i to je bitno kad je ocijenila u odgovoru (Tomislavu) Nikoliću. Treba postojati spremnost da čuvamo dobre odnose. Povlačenje ambasadora je imalo za cilj slanje poruke. Možda je moglo bez toga", smatra Josipović.

Bonus video: