VUČIĆ KRITIKOVAO IZJAVU

Rama: Albanija će se ujediniti sa Kosovom

"Obećavam premijeru (Albanije Ediju) Rami da se Kosovo i Albanija, kako on kaže, na klasičan način nikada neće ujediniti", napisao je Vučić
114 pregleda 256 komentar(a)
Edi Rama, Foto: Beta-AP
Edi Rama, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 07.04.2015. 09:32h

Premijer Albanije Edi Rama upozorio je da će se njegova država i Kosovo "ujediniti na klasičan način" ukoliko Evropska unija ne bude otvorila puteve za evropsku integraciju Kosova i liberalizaciju viza.

U zajedničkom intervjuu sa zamjenikom premijera i ministrom spoljnih poslova Kosova Hašimom Tačijem za prištinsku televiziju Klan Kosova, Rama je rekao da ujedinjenje Kosova i Albanije ima dvije alternative i da sve zavisi od EU.

Prvo je ujedinjenje u Evropskoj uniji, međutim ako EU nastavi da zatvara vrata integraciji Kosova, onda će "dvije zemlje biti prinuđene da se ujedine na klasičan način", rekao je albanski premijer.

Rama je rekao da se "dvije zemlje zauzimaju za ujedinjenje kroz članstvo u Evropskoj uniji".

Tači je rekao da Ramine riječi nisu prijetnja Evropskoj uniji, već da je riječ o realnosti koja se može ostvariti u budućnosti i koja može biti rezultat izolacije Kosova iz EU.

Rama je ponovio da je sramota za EU što se ne završava proces liberalizacije viza za građane Kosova koji jedini nemaju te olakšice u regionu.

Tači je kazao da je Kosovo već ostvarilo sve obaveze koje ima za liberalizaciju viza.

Vučić: Izjava Rame izaziva nestabilnost u regionu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je danas kao "izazivanje nestabilnosti u regionu" izjavu Rame da će se njegova država i Kosovo "ujediniti na klasičan način" ukoliko EU ne bude otvorila puteve za evropsku integraciju Kosova i liberalizaciju viza.

Vučić je na tviteru zamolio "albanske lidere" da "prestanu sa daljim izazivanjem nestabilnosti u regionu".

"Obećavam premijeru (Albanije Ediju) Rami da se Kosovo i Albanija, kako on kaže, na klasičan način nikada neće ujediniti", napisao je Vučić na Tviteru.

Rama i Tači su 4. aprila postali počasni građani Ulcinja, po ukazu gradonačelnika Ulcinja Fatmira Đeke.

Preporučujemo za Vas