IZVJEŠTAJ O NESREĆI

Beograd: Pilot helikoptera prije pada rekao da ne vidi pistu

”Dobro došli, priđite, na pragu ste piste. Spuštajte se slobodno. Na mjestu C vas čeka automobil za pratnju”, naveo je kontrolor leta
6 komentar(a)
Beograd helikopter, Foto: Reuters
Beograd helikopter, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.04.2015. 08:39h

Pilot vojnog helikoptera koji se srušio nedaleko od beogradskog aerodroma “Nikola Tesla” pitao je prije pada da li iko od članova posade vidi pistu, pišu danas tamošnje “Večernje novosti”.

Prema navodima beogradskog medija iz izvještaja o uzrocima pada helikoptera, Omer Mehić najprije je rekao da vidi pistu poslije čega mu je odobreno slijetanje.

”Vidim pistu”, rekao je Mehić.

”Dobro došli, priđite, na pragu ste piste. Spuštajte se slobodno. Na mjestu C vas čeka automobil za pratnju”, naveo je kontrolor leta.

“Ne vidim pistu, ne vidim je”, uzvratio je Mehić.

“Na pisti ste, spuštajte se slobodno”, glasio je odgovor kontrolora leta.

Mehić je potom spustio brzinu na 140 km/h i prišao pisti, ali se ponovo požalio da ne vidi pistu i da ne može da izvede slijetanje.

Nakon toga Mehić šalje poruku kontroli letjenja da ne vidi pistu i podiže letjelicu, poslije čega se ona nagnula na lijevu stranu, što je pilot pokušao da spriječi manevrom u desno. Nakon toga helikopter je pao.

“Novosti” navode i da su vojni vještaci potvrdili njihovo prethodno pisanje da je nedostatak goriva isključen kao razlog pada letjelice.

U trenutku pada u letjelici je bilo 650 litara goriva što je bilo dovoljno za još 75 minuta leta.

Veštaci su takođe naveli da su vremenski uslovi bili složeni, ali ne i presudni za tragediju.

Helikopter Mi17 se u petak 14. marta u 22.30 srušio u blizini aerodroma "Nikola Tesla". U nesreći su živote izgubili piloti Omer Mehić i Milovan Đukarić, mehaničari letači Nebojša Drajić i Ivan Miladinović, ljekar Dževad Ljajić, anestetičar Miroslav Veselinović i beba porodice Ademović iz Novog Pazara.

Preporučujemo za Vas