Čikarić: Srbija prva u Evropi po smrtnosti od raka, razlog je NATO bombardovanje

Kako je kazao, na osnovu izvještaja Registra za rak Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" o kretanju malignih tumora za 2012. godinu, ukupan broj novooboljelih je bio 36.408, dok je umrlo 21.269 osoba
53 pregleda 21 komentar(a)
Borba protiv raka, Foto: Shutterstock
Borba protiv raka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.03.2015. 17:18h

Srbija je prva država u Evropi po stopi smrtnosti od raka, a godišnje ta stopa raste u prosjeku 2,5 odsto, što govori da je problem malignih tumora veoma ozbiljan, ocijenio je onkolog Slobodan Čikarić.

On je na konferenciji Aktuelnosti u onkologiji, povodom obilježavanja "Mjeseca borbe protiv raka", kazao da je razlog za sve veći broj oboljelih i umrlih od malignih tumora posljedica NATO bombardovanja u kojem je korišćen osiromašeni uranijum.

Čikarić, koji je predsjednik Društva Srbije za borbu protiv raka, rekao je da kod muške populacije dominira rak pluća, dok je kod žena najčešći uzrok smrtnosti rak dojke.

Kako je kazao, na osnovu izvještaja Registra za rak Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" o kretanju malignih tumora za 2012. godinu, ukupan broj novooboljelih je bio 36.408, dok je umrlo 21.269 osoba.

Čikarić je istakao da još nema podataka za prošlu godinu, ali da se može očekivati da je broj novooboljelih oko 40 hiljada, imajući u vidu godišnji rast stope smrtnosti, prenosi Tanjug.

U februaru prošle godine Svjetska zdravstvena organizacija iznijela je podatke o kretanju malignih tumora u svijetu, prema kojima se u 2014.godini očekuje 14 miliona novooboljelih u svijetu, a 2034. očekuje se 24 miliona.

"To znači da će u svijetu na svakih milion stanovnika oboljeti dvije hiljade ljudi. Prateći taj trend u Srbiji očekujemo za prošlu godinu oko 40.hiljada novooboljelih, što znači da će se u Srbiji na milion stanovnika otkriti 5.512 oboljelih od raka", rekao je Čikarić.

To je, kako je naglasio, podatak koji upozorava sve koji se bave onkologijom u Srbiji, direktno ili indirektno, da je problem malignih tumora veoma ozbiljan.

"U Srbiji će se za 2014. godinu otkriti 2,8 puta veći broj novoregistrovanih malignih tumora na milion stanovnika nego u svetu, što predstavlja 'srpsku katastrofu'", rekao je Čikarić, dodajući da, za razliku od Srbije, u razvijenim zemljama stopa mortaliteta od malignih tumora u posljednjih 20 godina opada u prosjeku jedan odsto godišnje.

Kako je objasnio, porast broja oboljelih i umrlih od raka posljedica je NATO bombardovanja, tokom kojeg je na Srbiju bačeno 15 tona osiromašenog uranijuma.

"Taj materijal se nalazi u Srbiji, njegovo vrijeme poluraspada je četiri i po milijarde godina", dodao je Čikarić ,uz napomenu da radioaktivne susptance koje su ljudi tad putem hrane i vazduha unijeli u sebe sada izazivaju rak.

Bonus video: