EU nudi milijardu eura za infrastrukturne projekte na Balkanu

Han je saopštio da je snažnije povezivanje zemalja zapadnog Balkana jedan od prioriteta transportne politike EU sa ciljem izgradnje osnovne mreže koja će obuhvatiti glavne gradove i dalje se razvijati kroz zajedničku posvećenost uz fokus na zajednički odabranim prioritetnim projektima
4 komentar(a)
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.03.2015. 15:29h

EU će kroz različite programe finansijski pomoći dalji razvoj zapadnobalkanske inicijative za razvoj infrastrukture, poručio je evropski komesar za proširenje i susjednu politiku, Johanes Han, i najavio podršku od milijardu eura za infrastrukturne projekte u narednom periodu.

On je na Zapadno-balkanskoj konferenciji u Prištini, na kojoj učestvuje i crnogorska delegacija, saopštio da je snažnije povezivanje zemalja zapadnog Balkana jedan od prioriteta transportne politike EU sa ciljem izgradnje osnovne mreže koja će obuhvatiti glavne gradove i dalje se razvijati kroz zajedničku posvećenost uz fokus na zajednički odabranim prioritetnim projektima.

Iz crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija saopšteno je da su šefovi diplomatija i ministri saobraćaja zemalja zapadnog Balkana i visoki predstavnici međunarodne zajednice, na konferenciji u Prištini, ocijenili da će bolja infastrukturna povezanost ubrzati njihov razvoj.

Crnogoski ministar vanjskih poslova i evropskih integracija, Igor Lukšić, kazao je da je cilj inicijative od samog početka identifikovanje prioritetnih oblasti zajedničkog djelovanja, koje će rezultirati boljom infrastrukturnom povezanošću i investicijama u cilju bržeg ekonomskog razvoja.

On je naveo da je važno zajedničko prevazilaženje izazova koji će stvoriti uslove i za kvalitetnije spovođenje zajedničkih projekata u narednom periodu.

“Danas smo postigli saglasnost ne samo o narednim koracima, već i u pogledu identifikovanja osnovne mreže koridora. Uvjeren sam da će dalji razvoj ove inicijative pomoći zemljama da u međuperiodu, do ostvarivanja punopravnog članstva u EU, iskoriste sve mogućnosti za brži ekonomski razvoj regiona”, saopštio je Lukšić.

Potpredsjednik Vlade Kosova, Hašim Tači, smatra da dobri susjedski odnosi, dijalog i saradnja predstavljaju osnov za uspjeh u integracionim procesima zemalja zapadnog Balkana.

“Dobra komunikacija i regionalna saradnja ruši zidove među narodima regiona i to je najveći uspjeh ove inicijative, koju od početka podržava i EU“, rekao je Tači.

Iz Ministarstva su naveli da je konferencija u Prištini bila prilika da se predstave dobre prakse iz regiona u pogledu jedinstvenih sektorskih prioriteta, koje su pripremili nacionalni investicioni komiteti.

Konferencija je okupila je šefove diplomatija i ministre saobraćaja Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Srbije i Crne Gore, kao i visoke predstavnike EU.

Bonus video: