GODIŠNJICA BOMBARDOVANJA

Vučić: Srbija u EU, naša je pobjeda

"Mi pamtimo, a svi ostali treba da zapamte - dugačko je naše sprsko pamćenje i nećemo nikada zaboraviti. Ni za jedan od tih 78 dana, ni za jednu žrtvu nema zaborava", rekao je Vučić na centralnoj ceremoniji povodom 16 godina od bombardovanja, ispred teško oštećene zgrade Genarlštaba u Beogradu
10 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 15.02.2019. 17:46h

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Srbija nikada neće zaboraviti bombardovanje i izgubljene živote, ali da je njena obaveza i dužnost prema žrtvama da se bori za bolju budućnost.

"Mi pamtimo, a svi ostali treba da zapamte - dugačko je naše sprsko pamćenje i nećemo nikada zaboraviti. Ni za jedan od tih 78 dana, ni za jednu žrtvu nema zaborava", rekao je Vučić na centralnoj ceremoniji povodom 16. godina od bombardovanja, ispred teško oštećene zgrade Genarlštaba u Beogradu.

On je naglasio da Srbija ne želi nove sukobe, posebno ne sa NATO-om, ali da "ljubomorno čuva svoju vojnu neutralnost".

"Srbija nije u neprijatljestvu sa onima koji su nas ubijali, jer je to jedini mogući put za opstanak i bolju budućnost", ocjenio je premijer.

Dodao je i da Srbija ostaje na svom evropskom putu i da je to njena velika pobjeda.

"Srbija u EU. Naša je pobjeda. Da, hoćemo u Evropu, visoko uzdignuta čela, jednako odlučno kao što ne damo da nam ruše odnose sa Rusima i sa drugim našim prijateljima na istoku", rekao je on.

Vučić je rekao da je naučena lekcija, da nema mjesta za nove sukobe i ratove i da jedino predstoji borba za bolji, miran i dostojanstven život.

"Srbija u kojoj se živi je Srbija kojoj je oprošteno i Srbija koja umije da prašta, Srbija pobjednica - živite za tu zemlju, pametno, vrijedno i istrajno", poručio je premijer okupljenim građanima.

Na centralnoj ceremoniji, okupilo se nekoliko hiljada građana, a bili su prisutni i ministri u Vladi Srbije, poslanici, predstavnici diplomatskog kora, sveštvenstva, vojske, kao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Ceremonija je počela simbolično u 19.58, kada je prije 16 godina počelo bombardovanje. Intonirana je himna, poslije koje je minutom ćutanja odata pošta žrtvama.

Pred početak, ugašena su sva svijeta i u poptunom mraku, začule su se sirene, zvuk aviona i upozorenje - "Pažnja, pažnja, vazdušna opasnost nad Beogradom".