Dačić: Srbija je vojno neutralna

Dačić je dodao da je interes Vlade Srbije da gradi dobre i partnerske odnose sa svima
6 komentar(a)
Ivica Dačić, Foto: BETAPHOTO
Ivica Dačić, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 22.03.2015. 17:49h

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je u nedjelju da je Srbija vojno neutralna i da ne postoji namjera da postane članica NATO-a, već da samo postoji interes za dobrim odnosima.

"Mi smo vojno neutralni i nemamo nameru da postanemo članica NATO-a, ali imamo interes da budemo u dobrim odnosima u svojstvu mira i dobrih odnosa u regionu", rekao je Dačić za televiziju Pink povodom potpisivanja Individualnog partnerskog akcionog plana (IPAP) s NATO-om.

On je naveo da sporazum predstavlja najviši stepen saradnje s NATO-om jedne zemlje koja ne želi da bude članica te alijanse.

"Od ovoga (sporazuma) nema potrebe praviti nikakav spektakl. Ovaj sporazum ne treba gledati kao približavanje članstvu, nikako, ali kao razvoj naših dobrih odnosa, da", rekao je Dačić.

On je dodao da je interes Vlade Srbije da gradi dobre i partnerske odnose sa svima i ocjenio da je dobra međunarodna pozicija da se poštuje princip vojne neutralnosti.

Govoreći o predsjedavanju OEBS-u, Dačić je kazao da je to veoma odgovorna pozicija za koju su mnogi rekli da Srbija u tome neće uspjeti.

"Ipak uspjevamo i vodimo izbalansiranu politiku", ocjenio je Dačić.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, on je rekao da je bitno da Srbija zna šta hoće i da mora da se vodi računa da pregovori ne vode do jačanje takozvane nezavisnosti Kosova.

Dačić je govoreći o ambasadorima Srbije, koji nedostaju u 20 zemalja, rekao da će taj problem biti riješen uskoro

Bonus video: