Beograd: Tužilaštvo još nije dobilo izvještaj komisije o padu helikoptera

Komisija je imala zadatak da utvrdi okolnosti udesa helikoptera Mi-17, u petak 13. marta u kojem je poginulo sedam ljudi, i eventualnu odgovornost vojne organizacije. U sastavu Komisije bila su šestorica pripadnika Vojske Srbije, eksperti za relevantne oblasti - od upotrebe snaga, preko održavanja vazduhoplova do osposobljenosti posade
0 komentar(a)
Beograd helikopter, Foto: Reuters
Beograd helikopter, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.03.2015. 16:25h

Višem javnom tužilaštvu u Beogradu do sada nisu stigli nikakvi izvještaji stručnih komisija za ispitivanje uzroka pada vojnog helikoptera u reonu Aerodroma "Nikola Tesla", u kojem je život izgubilo više osoba, rečeno je agenciji Beta u tom tužilaštvu.

Rečeno je međutim, Tužilaštvo preduzima radnje u okviru predistražnog postupka na utvrđivanju svih činjenica vezanih za ovaj događaj.

"Postupajući zamjenik javnog tužioca izvršio je uviđaj, očekuju se izvještaji komisija, prikupljaju se i provjeravaju i drugi podaci (od Kontrole leta i dr.), na osnovu kojih će Javno tužilaštvo donijeti odluku da li postoji osnovana sumnja da je izvršeno krivično djelo čija je posljedica pad helikoptera sa smrtnom posljedicom više osoba", rečeno je Beti u Tužilaštvu.

Ukazali su da sadržaj pojedinih akata, izvještaja i iskaza eventualno osumnjičenih osoba, svjedoka i vještaka, Tužilaštvo zbog tajnosti istrage neće saopštavati medijima.

Komisija za ispitivanje pada helikoptera Mi-17, koju je formirao načelnik Generalštaba Vojske Srbije, juče je saopštila da je završila rad i da će izvještaj podnijeti zamjeniku Višeg javnog tužioca u Beogradu.

Komisija je imala zadatak da utvrdi okolnosti udesa helikoptera Mi-17, u petak 13. marta u kojem je poginulo sedam ljudi, i eventualnu odgovornost vojne organizacije.

U sastavu Komisije bila su šestorica pripadnika Vojske Srbije, eksperti za relevantne oblasti - od upotrebe snaga, preko održavanja vazduhoplova do osposobljenosti posade.

Po zahtjevu zamjenika višeg javnog tužioca u Beogradu, Generalštab Vojske Srbije predaće tom istražnom organu izvještaj komisije.

Stručna komisija koju je formirao komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane nastavlja rad, a izvještaj te komisije očekuje se 30. marta.

Bonus video: