Bandić ostaje bez rekordna dva miliona eura kaucije

Bandić ponovo je pritvoren 10. marta, jer je istražni sudija prihvatio tvrdnje USKOK da je prekršio uslove određene za odbranu sa slobode tako što je podsticao svjedoke na davanje lažnog iskaza, falsifikovao službene isprave i sprječavao dokazivanje
2 komentar(a)
Milan Bandić, Foto: Beta/AP
Milan Bandić, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 19.03.2015. 16:09h

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić ostaje u pritvoru i bez dva miliona eura kaucije koju je položio za odbranu sa slobode, pošto je zagrebački sud danas objavio da je odbio žalbu njegove odbrane.

To je rekordan iznos kaucije u gotovini u Hrvatskoj, a uplaćena je novembra prošle godine kada je Bandić, optužen za korupciju od 2,7 miliona eura, pušten iz jednomjesečnog pritvora.

Po presudi Vanraspravnog vijeća Županijskog suda u Zagrebu, novac od kaucije biće uplaćen u državni budžet.

Bandić koji je na čelu Zagreba 12 godina, ponovo je pritvoren 10. marta, jer je istražni sudija prihvatio tvrdnje Kancelarije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) da je prekršio uslove određene za odbranu sa slobode tako što je podsticao svjedoke na davanje lažnog iskaza, falsifikovao službene isprave i sprječavao dokazivanje.

Odbrana je u žalbama tvrdila da je istražni sudija prekršio više propisa, a i da je Bandiću prekršeno pravo na pravično suđenje. Vijeće je te prigovore odbilo.

Gradonačelnik Zagreba osumnjičen je, zajedno s još 15 osoba, uglavnom vodećih ljudi Gradske uprave i Zagrebačkog holdinga, za više koruptivnih krivičnih djela u kojima je naveden kao veza između svih osumnjičenih.

Ukupna šteta za grad i državni budžet procienjena je na oko 20 miliona kuna (2,7 miliona eura).

Zbog pogodovanja konzervativnoj građanskoj inicijativi "U ime obitelji" protiv njega je februara podignuta i prva optužnica.

Milan Bandić je nedavno najavio izlazak na izbore i formiranje stranke.

Posljednji put je za gradonačelnika izabran na izborima 2013. godine.

Bonus video: