Dačić: I ostale zemlje regiona da hapse osumnjičene za ratne zločine

Dačić je naveo da umjesto međusobnog prepucavanja, treba svi zajedno, pravosudni organi, tužilaštva, ministri BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Albanije, Kosova, da sjednu i da se dogovore o načinu kako će se istraživati, suditi i razmjenjivati informacije važne za kažnjavanje počininala ratnih zločina
5 komentar(a)
Ivica Dačić, Foto: BETAPHOTO
Ivica Dačić, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 18.03.2015. 19:56h

Srbija je hapšenjem osumnjičenih za zločine u Srebrenici dokazala riješenost da svi budu kažnjeni za ratne zločine i očekuje da tako postupaju i vlasti drugih zemalja bivše Jugoslavije, kao i Albanija i Kosovo, izjavio je danas u Briselu šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

On je poslije razgovora s čelnicima NATO, naglasio da je zato značajna regionalna saradnja s tužilaštvima drugih zemalja nastalih na teritoriji bivše Jugoslavije.

"Mi želimo da nijedna zemlja Balkana ne bude sklonište za bilo koga ko bi se skrivao da bi izbjegao odgovornost", rekao je Dačić povodom današnjeg hapšenja u Srbiji osoba osumnjičenih za ratne zločine u Srebrnici.

On je rekao da je to jedan od razloga što je zakon o ratnim zločinima i usvojen u Srbiji i dodao da je to objašnjavao i hrvatskim sagovornicima, ministarki spoljnih poslova Vesni Pusić, predsjednici Kolindi Grabarović i premijeru Zoranu Milanoviću.

"Taj zakon je omogućavao da se po njemu sudi za zločine koji su počinjeni i na teritoriji Bosne i Hercegovine, kao i Hrvatske, jer bi inače takvi ljudi bili oslobođeni odgovornosti", rekao je Dačić.

Od 170 osumnjičenih i optuženih po tom zakonu su samo dvojica Hrvati, naveo je Dačić.

Važno je to što će Srbija, po njegovim riječima, nastaviti da kažnjava ljude koji su učestvovali u ratnim zločinima i Srbija to očekuje od svih drugih na području bivše Jugoslavije.

On je naveo da je to pokazalo da je regionalna saradnja neophodna i da, umjesto međusobnog prepucavanja, treba svi zajedno, pravosudni organi, tužilaštva, ministri BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Albanije, Kosova, da sjednu i da se dogovore o načinu kako će se istraživati, suditi i razmjenjivati informacije važne za kažnjavanje počininala ratnih zločina.

Bonus video: