Bombardovanje nije prepreka sa NATO

On je objasnio da će IPAP pomoći u reformi oružanih snaga Srbije, ali i otvoriti nove mogućnosti za srpsku industriju sredstava posebne namjene
0 komentar(a)
Ivica Dačić, Jens Stoltenberg, Bratislav Gašić, Foto: Betaphoto
Ivica Dačić, Jens Stoltenberg, Bratislav Gašić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 18.03.2015. 19:21h

Srbija je stupanjem na snagu Individualnog partnerskog akcionog plana (IPAP) ušla u novu fazu odnosa sa NATO, ali se time njena neutralnost ne dovodi u pitanje, poručili su ministri odbrane i vanjskih poslova te države, Ivica Dačić i Bratislav Gašić.

Dačić i Gašić borave u posjeti sjedištu NATO-a u Briselu, gdje su se sastali sa generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom.

"Naša neutralnost se ne dovodi u pitanje ovim planom", rekao je Dačić novinarima nakon susreta sa Stoltenbergom.

On je kazao da niko ne može da promijeni ono što se desilo prije 16 godina kada je NATO bombardovao Srbiju, ali da to ne bi trebalo da bude prepreka za gradnju partnerskih odnosa u budućnosti.

Stoltenberg je, kako je naveo Dačić, nedavno razgovarao sa premijerom Aleksandrom Vučićem, tako da treba očekivati dalji razvoj odnosa sa Alijasnom.

On je kazao da je i od Stoltenberga dobio garancije da nikakve kosovske oružane snage neće imati pristup na sjever Kosova, podsjećajući da je slične garancije svojevremeno dao i prethodni generalni sekretar NATO-a, Anders Rasmusen.

Dačić je rekao da IPAP otvara mogućnost saradnje Srbije i NATO-a na mnogim poljima, uključujući i oblast nauke, javne diplomatije i učešća u međunarodnim mirovnim akcijama, prenosi Tanjug.

"To, naravno, nijesu borbene akcije", naglasio je Dačić, objašnjavajući da je riječ o saradnji u oblasti spasavanja ljudi u slučajevima elementarnih nepogoda.

On je kazao da je NATO važan za Srbiju i zbog Kfora i podrške Briselskom sprazumu i podsjetio da se komandant Kfora nedavno sreo sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije.

Dačić je rekao da je, tokom današnjeg razgovora sa Stoltenbergom, bilo riječi o "širokoj lepezi pitanja", uključujući odnose sa Rusijom i ulozi Srbije kao predsedavajuće OEBS-om.

Ministar Gašić je rekao da je IPAP još jedna stepenica u saradnji Srbije i NATO.

"To je najviši stepen saradnje s NATO koji može da ostvari zemlja koja nije članica", kazao je Gašić.

On je objasnio da će IPAP pomoći u reformi oružanih snaga Srbije, ali i otvoriti nove mogućnosti za srpsku industriju sredstava posebne namjene.

Gašić je, takođe, istakao važnost razvoja odnosa sa NATO i Kfor, u sklopu održanja bezbjednosti na Kosovu.

Dačić i Gašić danas su u sjedištu NATO-a učestvovali i na sastanku Severno-atlantskog saveta.

Tokom razgovora u sedištu NATO bilo je riječi o daljem unaprjeđenju saradnje Srbije i NATO-a kroz Partnerstvo za mir, aktuelnoj situaciji na Kosovu, saradnji u regionu kao i novim bezbjednosnim izazovima.

Dačić je sagovornicima u NATO-u kazao da je Srbija definisala prioritne oblasti saradnje u narednom periodu.

Dačić je ukazao na značaj nesmanjenog prisustva snaga KFOR na Kosovu i naglasio da su uspjeh dijaloga Beograda i Prištine, kao i implementacija dogovorenog, u direktnoj vezi sa očuvanjem stabilnosti i bezbjednosti na Kosovu.

U tom smislu su veoma važne garancije NATO-a o prisustvu tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga na sjeveru Kosova, kaže se u saopštenju.

Govoreći o novim bezbjednosnim izazovima, Dačić je rekao da Srbija, u granicama svojih mogućnosti i shodno resursima kojima raspolaže, podržava borbu protiv svih oblika terorizma i radikalizma, pa i Islamske države.

Dačić je sagovornicima predstavio i ključne spoljnopolitičke prioritete Srbije, naglasivši značaj članstva u EU i razvoj regionalne saradnje.

Bonus video: