General Malinović: Postojala presija da se leti, prevagnuli drugi motivi

Malinović je dodao da je trebalo razmotriti i uslove za izvršenje tog zadatka, prije svega stvarno stanje mjesto situacije i prognoze za naredni period, stručnu osposobljenost i trenažu posade za letjenje u složenim meteorološkim uslovima noću, opremljenost letjelice za takve uslove i moguće alternacije za slijetanje
13 komentar(a)
Beograd helikopter, Foto: Beta/AP
Beograd helikopter, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 15.03.2015. 10:18h

Nekadašnji zamjenik komandanta Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije, brigadni general u penziji Sreto Malinović, ocijenio je povodom pada helikoptera Mi-17 da je očigledno da je postojala "presija da se taj zadatak izvrši" i da je to prevagnulo nad profesionalnom procjenom.

"Zašto donosioci odluka iz sastava vojske i vazduhoplovstva nisu bili u stanju da se odupru tome ili koliko su i sami imali predstavu o cijeloj situaciji, pitanje je koje definiše njihovu ličnu odgovornost za posljedice svojih odluka", rekao je Malinović agenciji Beta.

Četiri pripadnika Vojske Srbije, dva medicinska radnika iz Novog Pazara i beba stara pet dana poginuli su u petak, 13. marta, u udesu helikoptera Mi-17 kod Surčina. Letjelica Vojske Srbije angažovana je da bi hitno transportovala životno ugroženu bebu u bolnicu u Beogradu, nakon što je zbog odrona bila zatvorena Ibarska magistrala.

Malinović je dodao da je trebalo razmotriti i uslove za izvršenje tog zadatka, prije svega stvarno stanje mjesto situacije i prognoze za naredni period, stručnu osposobljenost i trenažu posade za letjenje u složenim meteorološkim uslovima noću, opremljenost letjelice za takve uslove i moguće alternacije za slijetanje.

On je naglasio da je vrlo malo vjerovatno da je u tako kratkom roku sve to moglo biti u potpunosti sagledano na pravi način pri donošenju odluke.

"Odgovor na pitanje da li su naši piloti imali obuku za letjenje u složenim meteo uslovima noću i na to kada su posljednju put letjeli u takvim uslovima, najbolje će oslikati i stvarnu osposobljenost posada za tu vrstu letjenja", rekao je Malinović.

Malinović, koji je u svojoj karijeri letio kao pilot jurišne avijacije, rekao je da je bilo evidentno da su meteo uslovi bili "više nego složeni", prije svega zbog niske oblačnosti, loše vidljivosti i magle i da je zato nejasno zbog čega posada tog kvaliteta i iskustva nije na vrijeme odlučila da sleti na neki drugi prostor.

"Posada je sigurno uočila promjene u situaciji i morala je donijeti odluku o slijetanju na neki drugi teren, pa makar i neuređen... Ako su oni već radarski vođeni, kako je moguće da letjelica poput helikoptera ne uspije da sleti na aerodrom? Ostaje i pitanje koliko su imali istinske pomoći sa kontrole letjenja", rekao je Malinović.

Penzionisani general Sreto Malinović letio je na jurišnim avionima J-21 "Jastreb" i J-22 "Orao" kao i na G-4 "Supergaleb" u Jugoslovenskoj narodnoj armiji, Vojsci Republike Srpske i Vojsci Srbije.

Do 2011. godine bio je zamjenik komandanta Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije, a prije toga pomoćnik komandanta za operacije

Bonus video: