Srbija: Biće imenovano 20 novih ambasadora

"U poslednjih osam-devet mjeseci imenovana su četiri ambasadora, a cilj nam je da u narednim mjesecima postavimo 20 novih ambasdora i šest generalnih konzula”, rekao je Dačić na sjednici Odbora za spoljne poslove, na kojoj je predstavio izvještaj o radu Ministarstva spoljnih poslova u 2014.
0 komentar(a)
Ivica Dačić, Foto: BETAPHOTO
Ivica Dačić, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 13.03.2015. 16:45h

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić najavio je danas da će narednih mjeseci biti imenovano 20 novih ambasadora i šest generalnih konzula.

On je kazao da je u prethodnom periodu bilo dosta nepopunjenih mjesta u diplomatiji.

"U poslednjih osam-devet mjeseci imenovana su četiri ambasadora, a cilj nam je da u narednim mjesecima postavimo 20 novih ambasdora i šest generalnih konzula”, rekao je Dačić na sjednici Odbora za spoljne poslove, na kojoj je predstavio izvještaj o radu Ministarstva spoljnih poslova u 2014. godini.

Dačić je naveo da se na tome aktivno radi i da o tome odlučuje Vlada Srbije, koja će sagledati koja su najbolja rešenja, prenosi Tanjug.

On je kazao da je cilj Ministarstva da radi na reformi diplomatije i daljoj profesionalizaciji, a za šta je pretpostavka donošenje novog zakona o spoljnim poslovima.

Dačić je najavio promjene uredbe o diplomatskim pasošima, koja će bliže odrediti koje tačno osobe mogu da ga dobiju.

“Ovako može bilo ko dobiti diplomatski pasoš. Mi smo tek nedavno uveli instituciju da se nekome može proglasiti nevažećim diplomatski pasoš”, rekao je Dačić i apelovao na bivše poslanike da vrate diplomatske pasoše da ne bi imali problema u inostranstvu, budući da su proglašeni nevažećim.

“Svako ko koristi te pasoše treba da zna da će odmah biti priveden, kao što se nedavno desilo jednom našem kolegi”, poručio je ministar spoljnih poslova.

Bonus video: