Svečanost povodom nominacije stećaka za listu UNESKO: Tri nekropole iz Crne Gore

74 pregleda 1 komentar(a)
stećci u Nikšiću, Foto: Ivan Petrušić
stećci u Nikšiću, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 10.03.2015. 18:49h

Ministarstvo civilnih poslova BiH i Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH organizovali su svečanost povodom nominacije stećaka - srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika, za upis na Listu svjetske baštine UNESKO, što je projekat na kojem su sarađivale BiH, Srbija, Crna Gora i Hrvatska.

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović rekao je na svečanosti da je riječ o velikom projektu čija realizacija traje pet godina i da je to prvi put da se u okviru jednog ovakvog projekta nekoliko zemalja našlo zajedno, saopštilo je danas Ministarstvo civilnih poslova.

Proces nominacije stećaka započeo je u Sarajevu u novembru 2009. godine potpisivanjem pisma o namjerama o zajedničkoj nominaciji između predstavnika BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

U regionu je ukupno nominovano 30 nekropola stećaka, od čega su 22 iz BiH, po tri iz Srbije i Crne Gore, i dvije nekropole iz Hrvatske.

Od 70.000 evidentiranih stećaka, u BiH se nalazi više od 60.000.

"Bogato i raznoliko kulturno nasljeđe cijele Jugoistočne Evrope može i mora biti inspiracija i dobar podstrek svima nama da se dodatno angažujemo na polju zaštite i promocije naše baštine, da iskoristimo raskošan potencijal kulture, kulturne i prirodne baštine zemalja ovog regiona", rekao je ministar Nović.

On je dodao da se potencijal kulturne baštine može i mora uključiti u sve razvojne strategije i politike, kako na lokalnom tako i na nacionalnom i regionalnom nivou.

Bonus video: