Hrvatska: Bandić ponovo ide u zatvor

"Istražni zatvor ponovo mu je određen, a ukinute su i mjere opreza koje su ranije bile zamjena za boravak u zatvoru"
2 komentar(a)
Milan Bandić, Foto: Beta-AP
Milan Bandić, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 10.03.2015. 17:26h

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić vraća se u Remetinec, jer je istražni sudija zagrebačkog Županijskog suda prihvatio danas zahtjev Uskoka da mu se ponovo odredi istražni zatvor.

Tužilac Uskoka Ksenija Krizman kazala je nakon ročišta da je istražni sudija prihvatio predlog i Bandiću odredio istražni zatvor zbog opasnosti da bi na slobodi mogao uticati na svjedoke ali i ponoviti nedjelo.

Sudija je donio odluku i o naplati kaucije od 15 miliona kuna što će, ako ova presuda postane pravosnažna, biti uplaćeno u državni budžet.

Što se tiče odluke vanraspravnog veća koje je u međuvremenu objavilo da je prihvatilo raniji zahtjev Bandićeve odbrane i omogućilo mu ponovno obavljanje gradonačelničke dužnosti, Krizman je kazala da ona više nije relevantna.

"Istražni zatvor ponovo mu je određen, a ukinute su i mjere opreza koje su ranije bile zamjena za boravak u zatvoru", dodala je ona.

Gradonačelnik Zagreba ponovo se našao na sudu po zahtjevu Uskoka da bude vraćen u istražni zatvor u Remetincu i da plati kauciju zbog sumnje da je svjedoke podsticao na davanje lažnog iskaza, ali i da je falsifikovao službene isprave.

Neposredno prije toga, vanraspravno veće Županijskog suda objavilo je da je prihvatilo raniji zahtjev Bandićeve odbrane i omogućilo mu ponovno obavljanje gradonačelničke dužnosti.

"Vijeće smatra da se Bandić do sada pridržavao izrečenih mjera opreza, da mjere opreza predstavljaju uskraćivanje prava na ličnu slobodu naročito u situaciji kad se radi o funkciji na koju je on izabran voljom građana", objavljeno je danas na internet strani Županijskog suda, pola sata pošto je on došao zbog ročišta na kojem se odlučivalo o novom zahtjevu Uskoka.

Državno tužilaštvo je takođe na svojoj internet strani objavilo da se osnovano sumnja da je Bandić od decembra 2014. do februara 2015. godine od svjedoka ispitanog u Uskoku u krivičnom predmetu u kojem se protiv njega i više drugih osoba vodi istraga, u dva navrata zatražio da promijeni iskaz kao i da u vezi toga potpiše dokumente za koje je znao da nisu istiniti.

Ujedno se osnovano sumnja da je Bandić tokom decembra 2014. i januara 2015. godine, kao osnivač i predsjednik Zagrebačke fondacije za pomoć osobama oboljelim od cerebrovaskularnih bolesti, sačinio i potpisao antidatirani dokument.

U njemu je neistinito naveo da se sve slike i skulpture koje su donirane fondaciji skladište na adresama na kojima su i pronađene tokom pretraga, iako je znao da umjetnine nisu donirane fondaciji i da su njegova imovina.

Takav falsifikovani dokument je sačinio da bi u žalbenom postupku pred Vrhovnim sudom Republike Hrvatske neistinito prikazao da umjetnine nisu njegovo vlasništvo i da time oteža postupak dokazivanja i oduzimanja imovinske koristi ostvarene krivičnim delom.

Uskok konstatuje da je osumnjičeni postupio protivno uslovima rješenja o kauciji i obećanju da neće ometati krivični postupak uticajem na svjedoke i da neće ponoviti krivično djelo, pa Županijskom sudu u Zagrebu predlaže određivanje istražnog zatvora i naplatu kaucije od 15 miliona kuna (blizu dva miliona evra).

Kako podsjeća agencija Hina, Bandić se u aferi Agram sumnjiči da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, ali i da je neplaćanjem poreza na donacije primljene u predsjedničkoj kampanji za izbore 2010. oštetio i državni budžet.

Ukupnu štetu Tužilaštvo procjenjuje na oko 20 miliona kuna (2,6 miliona eura).

Protiv Bandića je sredinom februara podignuta i prva optužnica kojom ga Uskok tereti da je s dvoje saoptuženika pogodovao udruženju "U ime obitelji" kojem je prilikom prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma "Birajmo zastupnike imenom i prezimenom" navodno pribavio nezakonitu korist od najmanje 308 hiljada kuna (40000 eura).

Iz zatvora u Remetincu Bandić je izašao 19. novembra pošto je uplatio kauciju od dva miliona eura i obećao da neće uticati na svjedoke i obavljati svoju dužnost tokom istrage u aferi Agram.

Nedavno su hrvatski mediji objavili da Bandić namjerava da podnese ostavku na funkciju gradonačelnika Zagreba i tako izdejstvuje prevremene izbore na kojima bi učetvovao sa svojom strankom koja je u procesu formiranja.

Bonus video: