Pusić potvrdila: Kandidovaću se za mjesto generalnog sekretara UN

Pusić je rekla da je ideja o kandidaturi potekla „iz krugova van Hrvatske“
1 komentar(a)
Vesna Pusić, Foto: Beta/AP
Vesna Pusić, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 08.03.2015. 11:01h

Šefica hrvatska diplomatije Vesna Pusić potvrdila je Jutarnjem listu da će se kandidovati za generalnu sekretarku Ujedinjenih nacija.

Pusić je rekla da je ideja o kandidaturi potekla „iz krugova van Hrvatske“.

U hrvatskoj javnosti već dugo se spekuliše o ambiciji Vesne Pusić da se kandiduje za položaj generalne sekretarke UN. Kao druga mogućnost pominje se neka od funkcija u EU.

Aktuelnom generalnom sekretaru UN Ban Ki Mun drugi mandat ističe krajem 2016.

Kao kandidati za novog generalnog sekretara UN koji su za to dobili i podršku svojih vlada do sada su pominjani generalna direktorka Uneskoa Irena Bokova iz Bugarske i bivši slovenački predsjednik Danilo Tirk.

Kao mogući kandidati za mjesto generalnog sekretara UN u medijima su pominjani i sadašnji šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak i jedan od njegovih prethodnika Jan Kubiš, ali i bivši šef srpske diplomatije i bivši predsjedavajući Generalne skupštine UN Vuk Jeremić.

Generalnog sekretara UN imenuje Generalna skuština UN na predlog Savjeta bezbjednosti iz jedne od pet regionalnih grupa.

Da bi neko postao kandidat, mora najprije da dobije zvaničnu podršku svoje države, koja ga formalno predlaže za to mjesto.

U slučaju da Savjet bezbjednosti UN ne može da se saglasi oko jednog kandidata, odluka ostaje na Generalnoj skupštini UN, iako oko načina odlučivanja u tom slučaju postoje pravne dileme.

Bonus video: