U Srbiji druga žrtva svinjskog gripa

"Pored svih napora ljekara, nažalost, zbog gripa je umrla trudnica u petom mjesecu trudnoće. Na našu kliniku je stigla sedmog dana bolesti i istog časa je bila priključena na respirator. Laboratorijski je dokazano prisustvo virusa H1N1"
6 komentar(a)
grip, Foto: Luka Zeković
grip, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.03.2015. 08:44h

U Srbiji je, od posljedica svinjskog gripa, preminula trudnica (33) iz okoline Beograda. To je drugi slučaj smrti od gripa u toj državi, nakon što je prošle sedmice umro tridesetčetvorogodišnjak iz Užica.

"Pored svih napora ljekara, nažalost, zbog gripa je umrla trudnica u petom mjesecu trudnoće. Na našu kliniku je stigla sedmog dana bolesti i istog časa je bila priključena na respirator. Laboratorijski je dokazano prisustvo virusa H1N1", kazao je direktor Kliničkog centra Srbije (KCS), Mijomir Pelemiš. U Srbji su, kako prenosi B92, još tri pacijenta ugrožena.

Prema izvještaju epidemiologa Instituta za javno zdravlje aktivnost virusa gripa je trenutno na srednjem nivou, epidemiološka situacija je uobičajena za ovo doba godine, ali se svi suzdržavaju u daljim prognozama. Tokom posljednje sedmice februara, kako se navodi, registrovano je novih 8.047 slučajeva oboljelih od oboljenja sličnih grupu, a ljekari pretpostavljaju da je veći broj građana koji se liječe sami. Prema podacima epidemiologa, kako se navodi, na jugu Srbije registrovano je 700 oboljelih, ali je njihov broj, prema riječima tamošnjih ljekara, veći bar tri puta.

Bonus video: