Merkel: Zadatak Sobranja da sprovede sporazum sa Grčkom

Kancelarka je ocijenila da se na referedumu u Makedoniji 30. septembra velika većina, od preko 90 odsto onih koji su glasali, izjasnila za podršku sporazumu s Grčkom i da je sada zadatak Sobranja da to sprovede
69 pregleda 1 komentar(a)
Angela Merkel, Đuzepe Konte, Foto: Reuters
Angela Merkel, Đuzepe Konte, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.10.2018. 17:21h

Kancelarka Njemačke Angela Merkel ocijenila da su građani Makedonije podržali sporazum vlada Makedonije i Grčke o rješavanju spora oko naziva, i istakla da je sada zadatak makedonskog parlamenta - Sobranja, da ga sprovede do kraja, prenio je danas Dojče vele na makedonskom.

U pismu makedonskom premijeru Zoranu Zaevu 5. oktobra, koje je njemačka vlada danas objavila, Merkel je obećala dalju podršku Njemačke sprovođenju "Prespanskog sporazuma" o rješavanju makedonsnko-grčkog spora oko naziva Makedonije.

Kancelarka je ocijenila da se na referedumu u Makedoniji 30. septembra velika većina, od preko 90 odsto onih koji su glasali, izjasnila za podršku sporazumu s Grčkom i da je sada zadatak Sobranja da to sprovede.

Sobranje treba da odobri izmjenu Ustava Makedonije u skladu s tim sporazumom.

"Taj sporazum otvara šanse za istorijski dogovor i jačanje dobrosusjedskih odnosa. Pritom se s puta i uklanja jedna važna prepreka za približavanje vaše zemlje EU i NATO. Sada je važno da se preduzmu sljedeći ključni koraci za sprovođenje sporazuma o nazivu, time da parlament odluči o neophodnim izmjenama Ustava", napisala je Merkel u pismu Zaevu.

Njemačka kancelaraka je istakla da se "raduje" što će sa Zaevom i dalje "raditi na ostarivanju tog cilja".

Merkel je u septembru, pred referendum, posjetila Skoplje i rekla da je Makedonija pred "istorijskom šansom". Pozvala je građane da 30. spetembra izađu i svojim glasom odrede budućnost svoje zemlje.

Vlada Makedonije je juče utvrdila prijedlog za izmjenu Ustava radi promjene naziva države u "Sjeverna Makedonija", na šta se obavezala sporazumom s Vladom Grčke, i taj prijedlog poslala Sobranju.

Poslanici bi trebalo da sjutra počnu da razmatraju taj prijedlog za izmjenu Ustava, a cio proces bi, po skupštinskom poslovniku, mogao da traje najduže 100 dana.

Dogovorom s Grčkom o rješavanju skoro trodecenijskog spora, predviđeno je da Makedonija do kraja ove godine izmijeni Ustav čime će se garantovati promjenu naziva države u "Sjeverna Makedonija", a uz to grčko priznavanje makedonskog identiteta, jezika, kulture.

Bonus video: