Grabar-Kitarović: Milanović da podnese ostavku

Kancelarija podsjeća da je Grabar Kitarović 19. februara nazvala Milanovića, ponudivši saradnju i najavila mu slanje predloga za održavanje zajedničke sjednice vlade zbog teškog privrednog i socijalnog stanja u državi
0 komentar(a)
Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Reuters
Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.02.2015. 16:54h

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović poručila je danas da je najkonkretniji predlog za izlazak države iz krize - ostavka premijera Zorana Milanovića, navedeno je u saopštenju Kancelarije predsjednice u kojem ona odgovara na pismo kojoj joj je danas uputio predsjednik vlade.

Kancelarija podsjeća da je Grabar Kitarović 19. februara nazvala Milanovića, ponudivši saradnju i najavila mu slanje predloga za održavanje zajedničke sjednice vlade zbog teškog privrednog i socijalnog stanja u državi.

Navodi se i da je Grabar Kitarović premijeru predložila "da timovi kancelarija predjsednice i vlade utvrde dnevni red zajedničke sjednice".

Kako do danas iz vlade nije prihvaćen taj predlog, predsjednica je vladi uputila predlog dnevnog reda zajedničke sjednice u skladu s članom Ustava Republike Hrvatske, prenijela je Hina.

"U vezi s pozivom predsjednika vlade predsjednici da pripremi konkretne predloge, način sprovođenja i procjenu finansijskih učinaka tih predloga za zajedničku sjednicu vlade, naglašavamo da je predsjednica nakon temeljnih analiza i obavljenih konsultacija s privrednim stručnjacima došla do zaključka da je najkonkretniji predlog za izlazak Hrvatskle iz krize - ostavka predsjednika Vlade RH", stoji u saopštenju.

Ako Milanović ne uvaži taj konkretan predlog, dodato je, "predsjednica od njega očekuje konkretne predloge, način sprovođenja i procjenu finansijskih učinaka tih predloga i rešenja za izlazak zemlje iz krize, što je ustavna obveza vlade, a ne predsjednice RH".

Milanović je u pismu upućenom Grabar Kitarović načelno pozdravio nenu najavu da će predložiti vladi održavanje sjednice na temu privrednog stanja u zemlji, ocijenivši kako je važno "da predsjednica pripremi konkretne predloge, način sprovođenja i procjenu finansijskih učinaka takvih predloga".

Premijer je, pored toga, pozvao Grabar-Kitarović da zajednički sazovu sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost, a iz Kancelarije predsjednice saopšteno je da ona "sa zadovoljstvom" prihvata poziv za održavanje sjednice Savjeta radi usvajanja godišnjih smjernica za rad bezbjednosno-obavještajnih agencija.

Bonus video: