BiH: Pokušaj ubistva imama, protivnika ISIL-a

Imama su u posljednja tri mjeseca nepoznati napadači jednom pokušali da ubiju, a jednom prilikom je zadobio i ubodnu ranu u predjelu vrata. Policija nije pronašla napadače, a Beganović ih je opisao kao sljedbenike radikalnog islamiste - salafiste Bilala Bosnića
11 komentar(a)
Selvedin Beganović, Foto: Beta/AP
Selvedin Beganović, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 22.02.2015. 20:08h

Imam Selvedin Beganović, koji je kritikovao odlazak Bošnjaka u redove Islamske države, ponovo je napadnut, objavio je list "Dnevni Avaz".

Imam Beganović je zadobio ubodnu ranu nožem u predjelu ramena, nakon čega je nepoznati napadač pobjegao, prenijela je agencija Hina.

Incident se dogodio juče oko 12,30 časova, dok se imam nedaleko od džamije pripremao za vjerski obred, navodi "Avaz".

Imama su u posljednja tri mjeseca nepoznati napadači jednom pokušali da ubiju, a jednom prilikom je zadobio i ubodnu ranu u predjelu vrata. Policija nije pronašla napadače, a Beganović ih je opisao kao sljedbenike radikalnog islamiste - salafiste Bilala Bosnića.

Beganović je imam u mjestu Trnovi, nedaleko od Velike Kladuše, a javnosti je postao poznat nakon što je uputio otvoreno pismo Bosniću, neformalnom vođi salafijskog pokreta u BiH, u kojem je kritikovao praksu vrbovanja i slanja bošnjačkih mladića iz BiH na sirijsko i iračko ratište kako bi se priključili Islamskoj državi.

Nakon što je Bosnić uhapšen u septembru prošle godine, počele su verbalne, a zatim i fizičke prijetnje i napadi na Beganovića i njegovu porodicu.

Bosniću je nedavno započeo sudski postupak pred Sudom Bosne i Hercegovine po optužnici koja ga tereti za podsticanje na terorizam i za vrbovanje mladića iz te zemlje za borbu na strani ISIL.

Hapšenjem Bosnića, međutim nije zaustavljen odlazak Bošnjaka na ratišta u Siriji i Iraku, pa je tako prošle nedelje u BiH uhapšeno šest osoba koje su se spremale da odu na ratište i priključe se Islamskoj državi, što je u BiH krivično djelo.

Bonus video: